Branża piwna, podobnie jak napojów bezalkoholowych, ściśle podlega zmianom sezonowym. Wypoczynek na świeżym powietrzu, imprezy plenerowe, wyższa temperatura, urlopy, dni wolne od pracy, a także chęć zaspokojenia pragnienia i orzeźwienia zwiększają zapotrzebowanie na chmielowy napój. Sezon piwny trwa od początku maja do września lub nawet października – w zależności od przychylności pogody.
W największych browarach w tygodniu bezpośrednio poprzedzającym weekend majowy sprzedaż jest zazwyczaj wyższa o około 4miliony litrów w porównaniu do uśrednionej tygodniowej sprzedaży w całym roku. Większość konsumentów robi większe zakupy na czas, w którym sklepy będą zamknięte, symbolicznie rozpoczynając sezon piwny .
Wzrost lub spadek średniej temperatury miesięcznej o 1 stopień C oznacza dla niektórych browarów około 8-10 milionów puszek więcej lub mniej piwa sprzedanego na polskim rynku
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?