Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week w Białymstoku. Kolacja inaugurująca odbyła się w dobrej Atmosferze (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Uroczysta kolacja w "Atmosferze" rozpoczęła jesienną edycję  Restaurant Week
Uroczysta kolacja w "Atmosferze" rozpoczęła jesienną edycję Restaurant Week Difragma Agency
Jesienną edycję Restaurant Week w Białymstoku rozpoczęła kolacja w restauracji Atmosfera. Przy stole spotkali się sponsorzy akcji i blogerzy kulinarni. Chef kuchni oczarował zebranych m. in. wegańskim tatarem z buraka i rozpływającym się w ustach brownie.

Rozpoczęła się dziesiąta edycja Restaurant Week w Białymstoku. Lokalne restauracje przygotowują menu wegetariańskie i mięsne w festiwalowej cenie. Za 59 zł otrzymamy przystawkę, danie główne, deser i drobny upominek.

- Festiwal wiele znaczy dla białostockiej sceny gastronomicznej. Dzięki niemu mieszkańcy mogą poznać większą liczbę restauracji. Lokale, które mieszczą się poza centrum, mają często kłopot z promocją. Festiwal pozwala je odkryć i pokochać. Takim odkryciem jest właśnie Atmosfera, dość nowa restauracja w mieście, która ma wiele do zaoferowania - mówiła ambasadorka akcji Agnieszka Dzieniszewska, podczas uroczystej kolacji rozpoczynającej jesienny festiwal. Na co dzień prowadzi blog i instagram "buuba_pl".

- Restaurant Week jest również wspaniałą okazją do poznania popisowych dań lokalnych szefów kuchni - zachwala z kolei Katarzyna Puławska, ambasadorka Restaurant Week, znana z instagrama "Onaciąglegotuje". - Dania otrzymujemy w bardzo przystępnej, stałej cenie. Komuś może się wydawać, że za carpaccio z ośmiornicy trzeba sporo zapłacić, ale w festiwalowych warunkach kupujemy aż trzy dania w cenie 59 zł, w tym wspomniane carpaccio i inne smakołyki - dodaje instagramerka.

Jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania pod hasłem: Food Must Go On, której celem jest wsparcie niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć gościom, że idąc na wrześniowy festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą m.in. zebrać środki ratunkowe na wypadek zamknięcia.

- Białostoczanie uwielbiają Restaurant Week. Z edycji na edycję rośnie liczba uczestników. Festiwal stał się niezwykle popularny, każda z restauracji, która bierze udział w akcji, przez dwa tygodnie przyjmuje kilkuset gości. Restauratorzy mają ogromną szansę na przyciągnięcie do siebie nowych osób i zaserwowanie im popisowych dań. Wielu gości wraca później do nich po kolejne doświadczenia kulinarne. Zachęcam gorąco do rezerwowania stolików! - mówi Aleksandra Hruszka, city manager Restaurant Week na Podlasiu.

Lista festiwalowych miejsc w Białymstoku:

  • Atmosfera
  • Dwór Czarneckiego
  • Maho Sushi
  • Mazel Tov
  • Oranżeria w Hotelu Branicki
  • Osteria Wino&Smak
  • Po Pierwsze
  • Savoy w Hotelu Aristo

Stolik możesz zarezerwować tutaj: https://restaurantweek.pl

Festiwal potrwa przez prawie trzy tygodnie, od 8 do 26 września. Odbywa się w 100 proc. w duchu #RespectFood i zero-waste. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie imprezy marnuje się mniej żywności.

Organizatorem Festiwalu jest Restaurant Club - pierwszy klub jednoczący uczestników polskiej niezależnej sceny restauracyjnej - restauracje i gości. Ideą zespołu i współtwórców jest wsparcie dla niezależnej sceny restauracyjnej, dzięki nowoczesnej promocji oraz technologii pozwalającej na optymalizację rezerwacji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna