MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Risotto ze szparagami i cukinią we włoskim stylu. Zobacz przepis na wykwintne danie ze szparagami. Idealny posiłek na kolację

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z rodzajów risotta jest danie przygotowane ze szparagami i cukinią.
Jednym z rodzajów risotta jest danie przygotowane ze szparagami i cukinią. Getty Images/IriGri8/zdjęcie ilustracyjne
Risotto ze szparagami to danie, które wymaga wiele cierpliwości od przygotowujących go osób. Należy krótko obsmażyć szparagi, ale długo i zdecydowanie mieszać ryż podczas podlewania bulionem warzywnym. Delikatny smak szparagów podkreśla dodatek świeżego masła. Zobacz przepis na kremowe risotto ze szparagami.

W skrócie

Sezon na szparagi przypada w Polsce na maj i czerwiec. Właśnie wtedy można przyrządzić domowe risotto ze szparagami. W kuchni włoskiej liczy się wybór odpowiedniego rodzaju ryżu do risotto. Najczęściej przepisy na dania kuchni włoskiej wskazują ryż arborio z racji kremowej konsystencji. Specjaliści kuchni włoskiej przyrządzając risotto z warzywami, w tym ze szparagami, sięgają po ryż vialone nano. Ten rodzaj ryżu ma mniejsze ziarna i po ugotowaniu jest bardziej zwarty i nabiera objętości. Zobacz przepis na pyszne risotto ze szparagami.

Włoskie risotto ze szparagami i cukinią – przepis na domowe danie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek szparagów,
  • 100 g cukinii,
  • 80 g tartego sera grana padano lub parmezanu,
  • 1/2 kieliszka białego wina.

Jak zrobić risotto ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Szparagi należy umyć, oddzielić twarde łodyżki i włożyć je do bulionu warzywnego. Końcówki zielonych należy pokroić i odłożyć na później.
  2. Końcówki szparagów należy ugotować do miękkości i przetrzeć przez sitko do bulionu. Ma powstać esencjonalny wywar do podlewania ryżu.
  3. Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
  4. W garnku z grubym dnem należy smażyć cebulę z 50 g masła na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Po 5 minutach trzeba dodać pokrojoną cukinię.
  6. Suchy ryż należy wsypać do garnka z przesmażoną cebulą przez około 3 minuty, aż będzie szklisty.
  7. Następnie do ryżu należy wlać białe wino i chwilę pogotować.
  8. Kolejnym krokiem jest dodawanie po chochelce bulionu warzywnego z roztartymi szparagami.
  9. Płyn należy dolać w momencie, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
  10. Gotowanie ryżu w ten sposób zajmuje około 15-20 minut.
  11. Pod koniec tego gotowania należy dodać pokrojone końcówki szparagów i gotować około 3 minuty.
  12. Garnek z risotto należy zdjąć z ognia.
  13. Risotto ze szparagami i cukinią należy doprawić pozostałą częścią masła i parmezanem. Zanim risotto będzie podane trzeba je dokładnie wymieszać i odstawić na minutę, do przegryzienia składników.
  14. Risotto ze szparagami i kawałkami cukinii jest gotowe do podania.

Czytaj także:

Rodzaje risotta ze szparagami i cukinią

Domowe risotto ze szparagami można mieszać z różnymi sezonowymi produktami. Szczególnie polecamy zjeść risotto ze szparagami i z kawałkami kurczaka. Ponadto risotto ze szparagami znakomicie łączy się z porcją grzybów. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na risotto ze szparagami i pieczarkami.

Źródło:

  • „Italia na talerzu”, Francois – Regis Gaudry, Wydawnictwo Znak

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Risotto ze szparagami i cukinią we włoskim stylu. Zobacz przepis na wykwintne danie ze szparagami. Idealny posiłek na kolację - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna