Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rosną ceny serów i ich eksport [zobacz gdzie trafiają]

Redakcja
Największym odbiorcą unijnych serów są Stany Zjednoczone, a na 2. miejscu jest Japonia
Największym odbiorcą unijnych serów są Stany Zjednoczone, a na 2. miejscu jest Japonia Moniecka Spółdzielnia Mleczarska
We wrześniu 2016 r. na polskim i unijnym rynku obserwowano wzrost cen serów. Według danych "Monitoringu cen" prowadzonego przez MRiRW ceny zbytu netto serów typu Edam kształtowały się średnio na poziomie 13,45 zł/kg, a serów typu Gouda na poziomie 13,31 zł/kg i były odpowiednio o 12 i 11proc. wyższe od notowanych przed miesiącem. W relacji rocznej produkty te podrożały odpowiednio o 28 i 27proc.

Zachowania cen serów w Polsce są zgodne ze zmianami obserwowanymi na rynku Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, we wrześniu 2016 r. przeciętnie ceny zbytu serów Edam wyniosły 288 euro/100 kg, a serów Gouda 271 euro/100 kg i były wzrosły w porównaniu z poprzednim miesiącem o 7,5 i 7,0 proc., a w relacji do cen w września 2015 r. podwyżki te wyniosły 19 i 8 proc.. Należy zatem zauważyć, że ceny serów w Polsce zwiększyły się bardziej niż przeciętnie w UE.

- Wzrosty cen serów na rynku Wspólnoty są rezultatem zarówno wysokiego popytu na unijne sery na rynkach zewnętrznych jak i zwiększonego spożycia na rynku wewnętrznym - podkreśla Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

 

Według danych Eurostat, w sierpniu 2016 r. eksport serów z Unii Europejskiej - największego na świecie eksportera tych produktów - w porównaniu z analogicznym miesiącem przed rokiem zwiększył się aż o 18,7 proc.  Tym samym, w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. na rynki zewnętrzne UE-28 sprzedano łącznie 523,7 tys. ton serów, tj. o 14proc.  więcej niż przed rokiem.

Wzrost eksportu serów odnotowano w przypadku wszystkich największych ich odbiorców z UE, a najdynamiczniej rozwijała się sprzedaż do Korei Południowej, gdzie od stycznia do sierpnia eksport zwiększył się o 30proc.  Sprzedaż do Algierii wzrosła o 23 proc., do Arabii Saudyjskiej o 20 proc., a Libanu o 18 proc. Znacząco, bo o 11proc. zwiększył się też eksport serów do Japonii, która jest drugim, po USA, największym ich odbiorcą z UE. Sprzedaż do USA wzrosła o 2proc., a do Szwajcarii o 4proc.

Oprócz rozwoju eksportu zwiększa się też konsumpcja serów w samej Unii Europejskiej. Najnowsze szacunki Komisji Europejskiej przewidują, że spożycie serów w Wspólnocie, w 2016 r. wzrośnie o 1,1 proc. (rok do roku).

- Należy zauważyć, że mimo iż sprzedaż serów z Polsce na rynki zewnętrzne Wspólnoty (o 9 proc.) nie rozwija się tak dynamicznie przeciętnie w UE, to na rynku wewnętrznym robi się więcej miejsca dla krajowej produkcji co może wyjaśniać dalsze wzrosty cen na rynku krajowym - tłumaczy Paweł Wyrzykowski.

 

W pierwszym tygodniu października ceny serów w Polsce w przypadku serów Edam były o 0,3 proc. wyższe od cen z poprzedniego tygodnia, a serów Gouda wzrosły o 2,4 proc. Tym samym ceny tych produktów w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem wzrosły aż o 34 i 32 proc., czyli w podobnym stopniu jak ceny masła.

Źródło: BGŻ BNP Paribas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna