MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozkoszny Michał Korkosz promuje polską kuchnię na Expo w Dubaju. Mamy przepis na obłędne proziaki!

Anna Daniluk
Michał Korkosz zaprezentował podkarpackie proziaki na Expo2020 w Dubaju.
Michał Korkosz zaprezentował podkarpackie proziaki na Expo2020 w Dubaju. materiały Wydawnictwa Otwartego/Michał Korkosz/Katarzyna Pruszkiewicz
Trwa Expo2020 w Dubaju. Jedną z atrakcji polskiego pawilonu był pokaz kulinarny Michała Korkosza, twórcy popularnego bloga Rozkoszny, youtubera i autora książek z przepisami. W ramach promocji Podkarpacia, z którego zresztą sam pochodzi, zaprezentował wyjątkowy sposób na proziaki. Mamy przepis!

W skrócie

Kim jest Michał Korkosz?

Michał Korkosz to pasjonat kulinariów z Rzeszowa. Swoją pracę magisterską poświęcił tematyce dyplomacji kulinarnej. Jego blog rozkoszny.pl cieszy się dużą popularnością. Bloger ma swoim koncie tak zwanego Oscara blogosfery, czyli nagrodę magazynu „Saveur” zdobytą w 2017 roku. Miał wtedy zaledwie 19 lat. Jest autorem dwóch książek kulinarnych. Pierwsza - „Fresh from Poland” była wydana w języku angielskim, następnie rok później Michał Korkosz zaadaptował treść na rynek polski publikując „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Obecnie rozwija swój kanał na YouTube, a ostatnio prowadził pokaz kulinarny promując Podkarpacie na Expo2020 w Dubaju.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Proziaki – podkarpacki przysmak

Michał Korkosz prezentował w Dubaju przepis na przysmak bardzo dobrze znany w okolicach Rzeszowa, gdyż pochodzi z tego regionu. Na pokazie przygotował proziaki w trzech wersjach smakowych. Przyznał, że międzynarodowa widownia była zachwycona. W wśród trzech wariantów znalazły się:

  • proziaki z pastą z bakłażana z serem kozim długo dojrzewającym i majerankiem,
  • proziaki z masłem o karmelowym smaku pieczonego czosnku i pieczarkami w flambirowanym winno-maślanym sosie,
  • proziaki z twarożkiem, konfiturą z płatków różanych, macerowanymi truskawkami i pyłkiem pszczelim.

Proziaki podawano najczęściej, gdy brakowało chleba. W książce „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” Michał Korkosz dodaje:

- To najbardziej charakterystyczna, jedzona od, bagatela, 150 lat potrawa kuchni staropolskiej z regionu, z którego pochodzę – Podkarpacia. Proziaki to tylko mąka pszenna, jajka, maślanka lub kefir, odrobina soli i proza, jak nazywana jest w lokalnej gwarze soda oczyszczona. Tradycyjnie wyrabiane były na szybko, w sytuacji, gdy brakło chleba, a następnie pieczone bezpośrednio na mocno rozgrzanej płycie kuchennej. Jednak są tak pyszne, że można byłoby je jeść codziennie. Dobrze smakują zarówno na słodko z ulubionymi konfiturami, jak i na słono, szczególnie z masłem i odrobiną soli.

Przepis na proziaki według Roszkosznego

8 sztuk
Czas smażenia: 15 minut

Składniki:

  • 4 szklanki (520 g) mąki pszennej, plus do podsypania
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) maślanki lub kefiru

Jak zrobić proziaki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj jajko i maślankę, stale mieszając, by powstało grudkowate ciasto.
  2. Obsyp powierzchnię roboczą mąką i wyłóż na nią ciasto. Wyrabiaj 1-2 minuty, aż będzie względnie jednolite. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5-2 cm. Wykrawaj szklanką proziaki.
  3. Dużą żeliwną lub nieprzywierającą patelnię rozgrzej na dużym ogniu. Zredukuj ogień do średniego. Wyłóż na patelnię kawałki ciasta. W razie konieczności smaż je w kilku turach, by kawałki się nie dotykały.
  4. Smaż proziaki bez przykrycia około 1,5 minuty jedną stronę, aż spód zrobi się złotobrązowy, następnie przywróć i smaż na brązowo z drugiej strony przez 1,5 minuty.
  5. Usmażone proziaki przełóż na talerz lub kratkę. Przed podaniem studź przez 5 minut.

Wskazówka:
Proziaki najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, ale możesz je przechowywać maksymalnie przez dwa dni w temperaturze pokojowej, zawinięte w ściereczkę. Przed jedzeniem opiecz je w tosterze.

Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Otwartego i Michała Korkosza.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna