Ryba po grecku

Redakcja
Rybę panierować w mące i smażyć na jasnozłoty kolor. Do rondla wlać pół szklanki oliwy, dodać 3 pokrojone w plastry cebule, smażyć na jasnozłoty kolor.

Wlać 2-3 łyżki wywaru jarzynowego (może być też bulion), dodać 5 obranych ze skórki pomidorów, jedną pokrojoną w plasterki marchew i dusić, aż jarzyny będą miękkie. Następnie należy włożyć osączone, usmażone kawałki ryby, doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku. Dusić na małym ogniu 10 - 15 minut. Potrawa powinny być podawana na zimno jako przystawka.

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tzatzik
Z tego przepisu rybka też całkiem smaczna jest - ryba po grecku. Polecam
j
jasiek
każden sposób jest dobry, ja smaże najpierw ryby w "otoczce" z mąki, potem zalewam tzw. sosem pomidorowym (przecie pomidorowy, smietana, cebula podsmażana na oleju, przyprawy) i tak ryba zalana wyleguje się minimum 24 godziny, paluchy lizać
M
Margaretka
No ja też mam mieszane uczucia, przepis bardziej taki oszczędny.
Ja znam ze smażeniem ryby, oddzielnym duszeniem warzywek a potem fuzja!
d
dzidka
Ja nie wiem, ale ten przepis zupełnie nie przypomina mi przepisu na ,,rybę po grecku".Z całym szacunkiem
dla autora tego wynalazku, ale to jakaś LURA!
Dodaj ogłoszenie