Zakaz eksportu mięsa i produktów drobiowych został wprowadzony przez kraje pozaunijne m.in.: Chiny, Japonię, RPA, Tajwan, a także Wietnam. Natomiast regionalizację wprowadziły m.in.: Hongkong, Ukraina, Rosja, czy też Białoruś.
- Wydaje się, że przedsiębiorców eksportujących mięso drobiowe w największym stopniu mogą dotknąć utrudnienia w eksporcie na Ukrainę, ponieważ kraj ten jest naszym największym, pozaunijnym odbiorcą tego typu mięsa - ocenia Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2016 r. na Ukrainę wyeksportowaliśmy blisko 40 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 80% więcej w relacji rocznej.
Warto jednak zaznaczyć, że ograniczenia eksportowe dotyczą wybranych produktów. Ponadto kraje, które stosują regionalizację ujmują ją w różny sposób, czasami ograniczając się do terytorium powiatu, a innym razem województwa. Dodatkowo większość krajów, które wprowadziły zakaz importu drobiu z Polski ma niewielki udział w strukturze eksportu z naszego kraju.
Warto dodać, że ptasia grypa występuje na znacznie większą skalę w wielu krajach UE, jednak w poprzednich latach nie wpłynęło to istotnie na ich wyniki eksportowe. Należy mieć jednak świadomość, że sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się tej choroby w naszym kraju jest bardzo dynamiczna i chociaż liczba potwierdzonych przypadków i ognisk, w porównaniu do innych krajów europejskich nie jest zaskakująco wysoka, to niepokojący wydaje się jej zasięg terytorialny. W ciągu niespełna dwóch miesięcy obecność tego wirusa została potwierdzona na terytorium 7 województw.
Z danych MRiRW wynika, że w pierwszych czterech tygodniach po potwierdzeniu pierwszego przypadku HPAI średnia cena skupu kurcząt brojlerów obniżyła się o 3% do poziomu 3,05 zł/kg w pierwszym tygodniu grudnia. Następnie przeciętna cena wzrosła do 3,09 zł/kg w pierwszym tygodniu stycznia, i była o 5% niższa w ujęciu rocznym.
Nie należy zapominać, że poza ptasią grypą na kształtowanie się cen skupu w 2017 r. będzie miało wpływ wiele innych czynników. Na cenach nadal będzie ciążyć rosnąca produkcja w kraju i za granicą. W 2016 roku (bez grudnia) według danych GUS liczba wylęgów kurcząt brojlerów w Polsce zwiększyła się o około 8% (r/r).
Źródło: BGŻ BNP Paribas
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?