Rynek drobiu w obliczu ptasiej grypy - gdzie są problemy z eksportem

Redakcja
Rynek drobiu w obliczu ptasiej grypy - gdzie są problemy z eksportemChoć liczba potwierdzonych w kraju ognisk ptasiej grypy  nie jest zaskakująco wysoka, to niepokoi jej zasięg terytorialny. W ciągu niespełna dwóch miesięcy obecność wirusa została potwierdzona na terytorium 7 województw
Rynek drobiu w obliczu ptasiej grypy - gdzie są problemy z eksportemChoć liczba potwierdzonych w kraju ognisk ptasiej grypy nie jest zaskakująco wysoka, to niepokoi jej zasięg terytorialny. W ciągu niespełna dwóch miesięcy obecność wirusa została potwierdzona na terytorium 7 województw
W Polsce potwierdzono już łącznie 31 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), na terenie województw: lubuskiego, małopolskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, opolskiego, dolnośląskiego i wielkopolskiego. Po potwierdzeniu pierwszego ogniska Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby i została objęta ograniczeniami handlowymi.

Zakaz eksportu mięsa i produktów drobiowych został wprowadzony przez kraje pozaunijne m.in.: Chiny, Japonię, RPA, Tajwan, a także Wietnam. Natomiast regionalizację wprowadziły m.in.: Hongkong, Ukraina, Rosja, czy też Białoruś.

- Wydaje się, że przedsiębiorców eksportujących mięso drobiowe w największym stopniu mogą dotknąć utrudnienia w eksporcie na Ukrainę, ponieważ kraj ten jest naszym największym, pozaunijnym odbiorcą tego typu mięsa - ocenia Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2016 r. na Ukrainę wyeksportowaliśmy blisko 40 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 80% więcej w relacji rocznej.

Warto jednak zaznaczyć, że ograniczenia eksportowe dotyczą wybranych produktów. Ponadto kraje, które stosują regionalizację ujmują ją w różny sposób, czasami ograniczając się do terytorium powiatu, a innym razem województwa. Dodatkowo większość krajów, które wprowadziły zakaz importu drobiu z Polski ma niewielki udział w strukturze eksportu z naszego kraju.

 

Warto dodać, że ptasia grypa występuje na znacznie większą skalę w wielu krajach UE, jednak w poprzednich latach nie wpłynęło to istotnie na ich wyniki eksportowe. Należy mieć jednak świadomość, że sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się tej choroby w naszym kraju jest bardzo dynamiczna i chociaż liczba potwierdzonych przypadków i ognisk, w porównaniu do innych krajów europejskich nie jest zaskakująco wysoka, to niepokojący wydaje się jej zasięg terytorialny. W ciągu niespełna dwóch miesięcy obecność tego wirusa została potwierdzona na terytorium 7 województw.

Z danych MRiRW wynika, że w pierwszych czterech tygodniach po potwierdzeniu pierwszego przypadku HPAI średnia cena skupu kurcząt brojlerów obniżyła się o 3% do poziomu 3,05 zł/kg w pierwszym tygodniu grudnia. Następnie przeciętna cena wzrosła do 3,09 zł/kg w pierwszym tygodniu stycznia, i była o 5% niższa w ujęciu rocznym.

 

Nie należy zapominać, że poza ptasią grypą na kształtowanie się cen skupu w 2017 r. będzie miało wpływ wiele innych czynników. Na cenach nadal będzie ciążyć rosnąca produkcja w kraju i za granicą. W 2016 roku (bez grudnia) według danych GUS liczba wylęgów kurcząt brojlerów w Polsce zwiększyła się o około 8% (r/r).

Źródło:  BGŻ BNP Paribas

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie