MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sekret wiejskich kompotów, dzięki któremu są tak pyszne. Ile cukru dodać?

Redakcja Strefy Agro
Agata Wodzień-Nowak
Pamiętasz ten smak kompotu z jabłek, gruszek, truskawek albo śliwek u babci? Możesz go odtworzyć w prosty sposób. To właśnie w prostocie i proporcji cukru tkwi sekret smaku zapamiętanego z dzieciństwa. Sprawdziliśmy, jak zrobić kompot, by smakował, jak ten u babci.

Spis treści

Tradycyjny kompot według przepisu naszych babć

Sezon na świeże owoce trwa, a obfite zbiory lub kupione na straganie zapasy warto przetworzyć, np. na pyszne kompoty, które jesienią i zimą przypomną smak lata. Kompoty to nasza polska specjalność z bardzo długą tradycją. Powstają zarówno z owoców zebranych w sadzie, przydomowym ogródku, na działce, jak i tych rosnących dziko, na łące lub w lesie.

W piwniczkach i spiżarniach stały długie półki słoików wypełnionych darami natury. Dziś znów cenimy naturalność, domowe przetwory i chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy.

Jak zrobić kompot z jabłek i innych owoców?

Skład kompotu może być krótki i bardzo prosty: owoce, woda i cukier.

Żeby kompot był pyszny, owoce muszą być dojrzałe, ale nie za miękkie. Wyjątkiem są agrest i gruszki - one takie lekko niedojrzałe są najlepsze. Co oczywiste, owoce nie mogą być uszkodzone, obite, ze śladami nawet miejscowego zepsucia lub robaka. Takie sztuki mogą zaprzepaścić naszą pracę.

Najpopularniejsze w Polsce kompoty robi się z:

  • gruszek
  • jabłek
  • truskawek
  • czereśni
  • wiśni
  • śliwek

Może to być również szereg innych owoców, a nawet ich mieszanka.

Ile dać cukru do kompotu?

Po wyborze owoców, kolejnym ważnym krokiem w robieniu kompotu jest przygotowanie zalewy. Autorzy wpisu Wielkopolskie kompoty na ministerialnej liście produktów tradycyjnych podają, że proporcję cukru do kompotu różnicujemy, zależnie od tego, jaki efekt słodkości chcemy osiągnąć.

Kompoty możemy przygotować:

  • bardzo słodkie (24% cukru),
  • średnio słodkie (20% cukru),
  • mniej słodkie (16% cukru).

Ogólnie przyjmuje się zasadę, że im więcej owoców nakłada się do słojów, a mniej zalewy, tym należy dodać więcej cukru.

Sekret wiejskich kompotów, dzięki któremu są tak pyszne. Ile cukru dodać?
Agata Wodzień-Nowak

Do przygotowania zalewy współcześnie niekiedy rekomenduje się dodanie kwasku cytrynowego i kilku goździków, np. do kompotu z gruszek.

Zagotowaną zalewą w potrzebnej ilości wypełnia się czyste słoiki uzupełnione wcześniej umytymi i/lub obranymi owocami. Po szczelnym zakręcaniu kompoty pasteryzujemy przed ok. 20 min. na małym ogniu, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dzięki temu zachowają trwałość.

W czym tkwi zatem sekret pysznych kompotów, które pamiętamy z dzieciństwa? W proporcji, doborze owoców, prostocie. Pamiętaj, że różne odmiany owoców będą miały różne cechy. Mogę być mniej lub bardziej słodkie, kruche, kwaskowate.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna