Sezonowo znaczy zdrowo. Dlaczego warto jeść świeże owoce
ezonowe warzywa i owoce to te, które dojrzewały w naturalnym czasie wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Dzięki temu zachowują wszystkie najcenniejsze mikroelementy,
jak np.: witaminę C, witaminy z grupy B, karotenoidy, potas czy żelazo. Wyróżnia je także niższa cena w porównaniu do produktów, które wymagały transportu z zagranicy.
– Smakiem sezonowych owoców i warzyw można cieszyć się przez cały rok – przygotowując mrożonki, dżemy, konfitury czy kompoty, lub susząc niektóre produkty. Jednak to teraz jest ten czas, kiedy są one świeże, aromatyczne, a tym samym pełne niezbędnych witamin, składników mineralnych i ważnego w diecie błonnika pokarmowego – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.