Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Siedem restauracji walczyło o podniebienia jurorów

Magdalena Hirsztritt [email protected]
Kurczaka po brazylijsku przygotowali dla widzów (od prawej): Bogusław Wisowaty, Irena Markowska, Tomasz Andrukiewicz, Ewa Awramik i Artur Urbański.
Kurczaka po brazylijsku przygotowali dla widzów (od prawej): Bogusław Wisowaty, Irena Markowska, Tomasz Andrukiewicz, Ewa Awramik i Artur Urbański. M. Hirsztritt
Zwycięskie potrawy to sandacz zapiekany z podgrzybkami w sosie porowym oraz kaczka w sadzie.

Gazeta Współczesna - wspolczesna.pl na Facebooku - wybierz "Lubię to". Będziesz na bieżąco

Czytaj również: Koniec kolejek w ZUS? Emeryci, pracownicy i firmy załatwią sprawy przez internet

Pyszności te przygotowali kucharze z Dos Patos. Do restauracji przy ul. Pułaskiego powędrowała Chochla Prezydenta oraz czek o wartości 3 tysięcy złotych.

Ryby, kuchnia mazurska i smaki mazurskich lasów
Nagrodę specjalną oraz 100-złotowy czek dostała restauracja Weranda na osiedlu Jeziorna. Jury doceniło sandacza wędzonego na trawie żubrowej podanego z sałatką z domowego ogrodu, musem truskawkowym i pieczonymi ziemniaczkami oraz schab w sadzie gruszkowym.

Niedzielna impreza była siódmą edycją Konkursu o Chochlę Prezydenta. Do rywalizacji stanęło siedem lokali - Club-Restauracja Weranda, Zagroda Kuwasy, Ośrodek Rekreacyjno Wypoczynkowy Perła Mazur, Piwiarnia Warka, Restauracja i Pub Dos Patos, Restauracja i Apartamenty Przystań oraz Karczma i Pensjonacik Stary Spichlerz.

Kucharze przygotowali po dwie potrawy, jedna miała być wariacją na temat ryb, druga powinna nawiązywać do tradycji kuchni mazurskiej.

Jury oceniało także "smak mazurskich lasów". W konkursie o tej nazwie wzięło udział 15 mieszkańców. Przygotowali głównie słodkości. Podniebienia jury podbiła "Leśna wariacja" przygotowana przez Monikę Myszczyńską. Zwyciężczyni otrzymała czek o wartości 400 zł. II miejsce i 200 zł przypadło Anecie Szymańskiej "Roladę z jagodami". III miejsce 150 zł otrzymały: Grażyna Mulewska za "Jagodowe roladki" oraz Agnieszka Brzozowska za "Ciasto czekoladowe".

Ruszamy w podróżze smakiem
W niedzielne popołudnie na plac Jana Pawła II przyszły tłumy ełczan i turystów. Obserwowali zmagania restauratorów, odwiedzali stoiska z żywnością regionalną. Był też koncert Samba Art Machina, pokaz samby i gry na instrumentach zrobionych z warzyw i owoców oraz konkursy. O dobry humor zadbał zielonogórski kabaret JURKI, a o podniebienia widzów jurorzy konkursu. Najpierw przygotowali orzeźwiający chłodnik. Potem upichcili brazylijskiego kurczaka kachasa z orzeszkami ziemnymi i częstowali potrawami widzów, którzy nieco zgłodnieli.

Chochla Prezydenta to pierwsza z cyklu ełckich imprez kulinarnych. 22 lipca możemy wyruszyć Ełcką Kolejką Wąskotorową w "Podróż ze smakiem". 9 września w Centrum Edukacji Ekologicznej odbędzie się Fiesta Kartofella, a w październiku Święto Miodu na promenadzie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna