Spis treści
Kontrola grzybów marynowanych i suszonych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pierwszy raz w skali całego kraju postanowiła przyjrzeć się przetworom grzybowym, czyli przede wszystkim grzybom leśnym:
- marynowanym,
- suszonym,
- w solance
Inspektorzy w czasie kontroli weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych na zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami. Przetwory grzybowe były sprawdzane zarówno na etapie produkcji, jak i w sklepach.
Produkty skontrolowano w 89 podmiotach w ostatnim kwartale 2023 roku na terenie całego kraju, 1 sierpnia 2024 IJHARS opublikowała wyniki. Kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości w 35 podmiotach (39,3% skontrolowanych).
Kiepskie wyniki kontroli przetworów grzybowych
Pracownicy inspekcji sprawdzali cechy organoleptyczne - tu 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%) - oraz fizykochemiczne. W tym drugim zakresie kontrolą objęto 113 partii. Niemal w połowie przypadków (48,7 proc.) wykazano nieprawidłowości (w 55 partiach).
Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazały m. in.:
- wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów),
- obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu
- obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.
Kontroli podlegało także znakowanie. Po sprawdzeniu 203 partii, 45 zakwestionowano (22,2 proc.). Problem z oznakowaniem i faktyczną zawartością pojawiał się zarówno w sklepach jak i u producentów, podaje IJHARS.
Kontrolerzy w przypadku przetworów grzybowych stwierdzili m.in.
- brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
- brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
- brak pełnego oznakowania w języku polskim
- sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
- przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
- podanie masy netto produktu wraz z tolerancją
- brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
- brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.
Kary, mandaty i zakazy po kontroli grzybów
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Poza powyższymi karami, inspektorzy nałożyli także 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.
IJHARS zastrzega, że z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Kupujesz suszone lub marynowane grzyby? Na to uważaj
Inspekcja przypomina, co powinno znaleźć się na opakowaniu - m. in. informacje o procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy.
Jeśli kupujesz grzyby w zalewie (np. grzyby marynowane), wówczas producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu, czy do grzybów bez zalewy.
Przetwory grzybowe, podobnie jak inne produkty, nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Sportowcy dla powodzian
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?