Pewnie niewiele osób wie, że skórka od mandarynki ma dużo cennych właściwości. Można ją wykorzystać w wielu dziedzinach życia np. przy sprzątaniu, pielęgnacji skóry, czy zapobieganiu rozwojowi wielu chorób.
Właściwości mandarynki
Mandarynki to owoc podobny do pomarańczy, jednak są od niej o wiele mniejsze, słodsze i łatwiejsze w obieraniu ze skórki. Dzięki dużej zawartości witaminy A i C wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Dlatego warto jeść mandarynki.
Przeczytaj:
Skórka od mandarynki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!
Większość ludzi jedząc mandarynki, wyrzuca do kosza jej skórkę – to duży błąd, ponieważ ma ona wiele zaskakujących i nieoczywistych zastosowań. Jeśli nigdy nie słyszeliście o tym, jak może być ona przydatna w domu, to koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii!
Uwaga! Przed użyciem skórki mandarynki należy ją dokładnie umyć, ponieważ bywa spryskana konserwantami. Jednak odpowiednio wyszorowana, nie powinna zaszkodzić!
W skórce mandarynki znajduje się substancja o nazwie nibelytyna. Jest jej znacznie więcej niż w samym owocu. Ten rodzaj flawonoidu jest odpowiedzialny za zapobieganie takich chorobom jak:
- stłuszczenie wątroby,
- otyłość,
- miażdżyca
- cukrzyca typu 2
Wrocławski Sky Tower do kupienia