MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Skutki jedzenia imbiru! Syrop z imbiru na przeziębienie. Nie ma lepszego syropu na kaszel niż imbir i cytryna 6.10.2024

Dariusz Matyjaszczyk
Poznaj właściwości lecznicze imbiru. Jak jeść korzeń imbiru?
Poznaj właściwości lecznicze imbiru. Jak jeść korzeń imbiru? pixabay.com
Imbir na odporność! Nie ma lepszego syropu na kaszel niż imbir i cytryna. Świeży imbir w leczeniu przeziębienia jest bezcenny. Ze świeżego, startego korzenia imbiru można przygotować olejki, napary lub syropy, które świetnie działają między innymi na pierwsze objawy przeziębienia.

Wiele osób bez herbatki z imbirem nie wyobraża sobie zimy. Jest on doskonałym dodatkiem do rozgrzewających herbat, a przy tym nie kosztuje dużo. Takie herbaty, z wykorzystaniem imbiru możemy pić na co dzień, ale też w momencie, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym może skutecznie zwalczyć pierwsze objawy grypy i przeziębienia.

Spis treści

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE IMBIRU

Właściwości zdrowotne imbiru są znane od lat. Imbir słynie głównie ze swojego antybakteryjnego działania. Dodatkowo bardzo dobrze radzi sobie z wymiotami, wzdęciami i mdłościami.

  • Imbir działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Jest doskonały na problemy trawienne, ponieważ pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, śliny i żółci
  • Łagodzi mdłości, wymioty i wspomaga apetyt
  • Niweluje wzdęcia
  • Usuwa nadmiar wody zgromadzonej w orgazmie
  • Zwalcza wysoki poziom złego cholesterolu we krwi
  • Pomaga na dolegliwości bólowe stawów, które pojawiają się przy przeziębieniach
  • Ma właściwości odkażające i detoksykujące
  • Ma działanie przeciwbólowe

CO ZAWIERA KORZEŃ IMBIRU

Choć niepozorny, korzeń imbiru zawiera w sobie mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, E,K oraz A. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo, potas. Imbir jest też źródłem żywic i olejków eterycznych, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne i przeciwzapalne.

KTO NIE MOŻE SPOŻYWAĆ IMBIRU

Imbir ze względu na swój ostry smak i aromat, nie może być stosowany przez każdego. Spożywanie imbiru powinny odpuścić sobie osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Uważać powinny także osoby, które mają problemy z ciśnieniem, ponieważ korzeń imbiru może wpływać na działanie leków. Ze względu na działanie przeciwwymiotne kobiety w ciąży mogą wspomagać się imbirem, ale tylko w niewielkich ilościach. Nie powinny go natomiast stosować kobiety karmiące piersią, ponieważ korzeń może zmienić smak mleka.

W GALERII PREZENTUJEMY PRZEPIS NA DOSKONAŁY SYROP ZWALCZAJĄCY PRZEZIĘBIENIE I HERBATĘ ROZGRZEWAJĄCĄ

Poznaj właściwości lecznicze imbiru. Jak jeść korzeń imbiru?

Skutki jedzenia imbiru! Syrop z imbiru na przeziębienie. Nie...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna