Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]
Bezglutenowe ciasto z marchewką
Składniki
kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
mąka ryżowa - 100 gramów
skrobia kukurydziana - 100 gramów
zmielone migdały - 150 gramów
cukier – 0,6 szklanki
jajko - 4 sztuki
bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
starta marchewka - 250 gramów
Wykonanie
1. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę.
3. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.
5. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny.
6. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.