Smaczki tradycji

Kazimierz Radzajewski
Grzegorz Russak (z lewej) z niejednego stołu jadał, ale specjały Anny Okulczyk (w czerwonej bluzce) wyjątkowo mu smakowały
Grzegorz Russak (z lewej) z niejednego stołu jadał, ale specjały Anny Okulczyk (w czerwonej bluzce) wyjątkowo mu smakowały Kazimierz Radzajewski
Goniądz. Pierogami Anny Okulczyk z Goniądza zachwycają się turyści. Ich niepowtarzalny smak docenił nawet Grzegorz Russak, ekspert staropolskiej sztuki warzenia potraw. Teraz kapuściano-grzybowe pierogi pani Anny walczą o prestiżowy tytuł Podlaskiej Marki 2007 r.

Kapituła regionalnego konkursu ogłosiła internetowy plebiscyt (na portalu "Wrota Podlasia"), na którym można wskazać faworytów w kategoriach: Smak, Miejsce i Pomysł Roku. Produkty z największą liczbą głosów otrzymają tytuły "Najpopularniejszych Produktów Podlaskich".
Tu dieta nie obowiązuje
W smakowitej kategorii biorą udział pieczone pierogi Anny Okulczyk z Goniądza. Jest to jedyna kandydatura zgłoszona z powiatu monieckiego. Kilka lat temu główne trofeum i Podlaską Markę Roku uzyskał Biebrzański Park Narodowy.
Także z Biebrzą związała swoje życie pani Anna. Okulczykowie mieszkają tu od pokoleń i to co zapamiętała gospodyni, stara się odtworzyć - teraz na potrzeby turystów.
- Prowadzimy mały pensjonat. Karmimy gości tylko swojskim jadłem, a te zdobywa podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Tu im wszystko smakuje, nikt nie zważa na dietę - mówi pani Anna.
- Te pierogi, to moja pamiątka po mamie i babci. Wtedy lepiło się je tylko ze swojskiego masełka, jajek i mąki prosto z młyna. Teraz też szukam swojskich produktów - ujawnia swoją tajemnicę Okulczyk.
Mistrz rozdegustował się
Gdy w Goniądzu pojawił się Grzegorz Russak, znany kucharz, gawędziarz i promotor kuchni myśliwskiej - wówczas miejscowe gospodynie zaprosiły mistrza na biesiadę.
- Zdziwił się, bo nie znał jeszcze takich pierogów, a i nasze kartacze też wzbudziły jego zainteresowanie - mówią goniądzanki.
Russak jest prezesem Polskiej Izby Produktu Lokalnego, zaś jego wizyta miała związek ze szkoleniem: jak tworzyć programy wytwarzania produktów lokalnych, a także wprowadzania ich na rynek i promowania.
- Ekspert poprzysiągł kolejne wizyty nad Biebrzą. Chyba poniekąd pod wpływem moich pierogów - żartuje pani Anna.
Na pierogi Anny Okulczyk można głosować jeszcze do 10 marca na www.wrotapodlasia.pl.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

p
prob

Nominowane produkty to żenada ... Zamiast zachęcać i nagradzać małe firmy i indywidualnych twórców którzy faktycznie coś robią - wygląda na to że wszystkie nagrody zgarną koledzy partyjni przewodniczącego komisji czyli Pana Marszałka - Miasto Białystok, Augustów, Miejski BOK, urzędnicy z ODR, itd. Co to za produkty, co to za nowości, bez jaj... Dobrze że urzędnicy nie gotują, to przynajmniej w kategorii "smak" jest normalnie...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3