Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki świata

(ask)
Kebab, pita, pasta, pizza, blin czy słodko-kwaśna wieprzowina to tylko niektóre z dań zagranicznej kuchni dostępnych mieszkańcom Łomży. Na brak klientów nie narzekają też bary i restauracje serwujące tradycyjne dania polskie. W knajpach jada najczęściej młodzież, ale nie brakuje też zapracowanych dorosłych, dla których obiad w barze jest jedyną szansą na ciepły posiłek w ciągu dnia.

Po fascynacji zapiekankami, hamburgerami i hot dogami przyszedł czas na kebaby. W mieście już w kilku miejscach można kupić bułkę z mięsem i warzywami. Wzorowane na arabskiej kuchni danie smakuje szczególnie młodzieży.
- Przychodzą do nas głównie ludzie młodzi - potwierdza Katarzyna Biedrzycka, właścicielka jednego z łomżyńskich barów z kebabami. - Ale mamy też dużo stałych klientów w różnym wieku.
Dużą popularnością cieszy się w Łomży kuchnia włoska. Zjeść można nie tylko oryginalne pizze, ale też spaghetti czy lasagne. Od kilku miesięcy o podniebienia łomżyniaków walczy też Wietnamczyk. Prowadzi bar, w którym skosztować można dań z kuchni azjatyckiej. Wszystko doprawione oryginalnymi przyprawami. Spytaliśmy, co najbardziej smakuje łomżyniakom.
- Każdy ma swój smak - odpowiada dyplomatycznie właściciel baru. - Przeważnie jest to kurczak w cieście, skrzydełka, wieprzowina z ryżem i warzywami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna