MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smakowity placek z serka wiejskiego à la pizza. Internet oszalał na punkcie tej przekąski. Tylko 3 składniki, bez mąki! Ten przepis to hit

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Placek z serka wiejskiego to prosta i smaczna przekąska, która robi furorę w Internecie. Placek przypomina pizzę i robi się go z dwóch składników. Co ciekawe, żadnym z nich nie jest mąka! Mimo to ciasto wychodzi elastyczne, łatwo się kroi i wspaniale smakuje.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na superszybką przekąskę, która właśnie podbija Internet. To placek z serka wiejskiego. Niektórzy nazywają go nawet pizzą z serka wiejskiego. Blogerzy kulinarni wręcz oszaleli na jej punkcie i każdy robi ją na swój sposób. No dobrze, ale czy z serka naprawdę można zrobić placek albo pizzę? Bez grama mąki? Okazuje się, że tak. Do serka wiejskiego wystarczy dodać jajka, trochę sera, a następnie zmiksować i upiec. Choć to zaskakujące, to po 20 minutach mamy zwarty i elastyczny placek, który faktycznie przypomina pizzę. W dodatku bezglutenową! Możemy na nim ułożyć swoje ulubione składniki, posypać dodatkowym serem i jeszcze chwilę zapiec, żeby się rozpuścić. Ta pyszna przekąska jest naprawdę genialna w swojej prostocie.

Pizza z serka wiejskiego to pomysł na szybką przekąskę
Pizza z serka wiejskiego to pomysł na szybką przekąskę Karolina Głogowska

Placek z serka wiejskiego à la pizza – przepis na szybką przekąskę

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 opakowania serka wiejskiego,

  • 2 jajka,

  • pół szklanki tartego sera (np. mozzarella),

  • ulubiona szynka,

  • pomidorki koktajlowe,

  • rukola,

  • sól, pieprz,

  • oliwa z oliwek

  • oregano.

Jak zrobić szybki placek z serka wiejskiego?

  1. Nastawiłam piekarnik na 200 stopni, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.

  2. Do naczynia blendera włożyłam serek wiejski, wbiłam jajka, dodałam połowę sera, sól, pieprz, oregano i zblendowałam na gładką masę.

  3. Ciasto wylałam na blachę. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut.

  4. Wyjęłam ciasto. Położyłam na nim szynkę, pomidorki koktajlowe, posypałam pozostałym startym serem i zapiekałam jeszcze 5 minut.

  5. Gotową pizzę z serka wiejskiego wyjęłam, ułożyłam na niej rukolę i skropiłam oliwą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna