Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach projektu „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zorganizował konkurs „Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa. Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można je piec, dusić, smażyć, wędzić, marynować.
Konkurs był skierowany do wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi. Jak się okazało, cieszył się on dużym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich, a w jego trakcie wpłynęło aż 90 zgłoszeń.
Jury konkursu wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych. W kategorii „Wyroby w opakowaniu szklanym” pierwsze miejsce zajął przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”, zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki w Srebrnym Borku” z miejscowości Srebrny Borek w gminie Szumowo (pow. zambrowski, woj. podlaskie). Panie też startowały w kategorii „Wyroby wędliniarskie”. Tutaj zajęły drugie i trzecie miejsce ex aequo z gospodyniami z KGW w Mniszku (w gminie Gościeradów). Jury wyróżniło przepis na „Szyję nadziewaną z gąskami”. Koło z Podlasia zaproponowało potrawy z gęsi od lokalnego hodowcy.
Zwycięskie KGW otrzymały nagrody pieniężne, w wysokości 1 tys. zł, a ich przepisy będą promowane.
Na Facebooku panie otrzymały gratulacje od wielu osób – m.in. od Henryki Mioduszewskiej, prezesa zarządu Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Łomży i posła Stefana Krajewskiego.
Oto przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”
Kategoria: „Produkt przetworzony w opakowaniu szklanym”. Przepis zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich "Boróweczki" w Srebrnym Borku.
- Składniki:
- około 1 litr smalcu z gęsi
- 3-4 gęsie żołądki
- 2-3 źdźbła trawy żubrowej
- 2-3 łyżki żubrówki
- ½ kg jabłek winnych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek.
Opis przyrządzenia potrawy:
Żołądki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć i udusić. Cebulę, czosnek i jabłka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Smalec gęsi rozpuścić, dodać trawę żubrową, przyprawy, żubrówkę oraz żołądki i cebulkę z jabłkiem. Całość podgotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przelać do wyparzonych słoików zakręcić i poczekać do stężenia. Świetnie smakuje z wiejskim chlebkiem i ogórkiem kiszonym. Takie smarowidło jest zdrowe i pożywne oraz bardzo popularne na Podlasiu.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?