Sokole > Smaki z lasu

opr. online
Mieszkańcy wsi Sokole uczą się, jak zarabiać na sprzedaży turystom przetworów wytwarzanych według własnej receptury. Uczestniczą w projekcie "Smaki z sokolskiego lasu", w którym - od zbierania owoców leśnych po zdobienie słoiczków - wszystko robią sami.

Finansowany m.in. ze środków UE projekt realizuje Stowarzyszenie Widok z Białegostoku, zajmujące się nieformalną edukacją artystyczną osób, które z racji zamieszkiwania na terenach oddalonych od dużych ośrodków miejskich mają utrudniony dostęp do kultury. Organizacja od kilku lat prowadzi też w Sokolu świetlicę dla dzieci i młodzieży.

Projekt "Smaki z sokolskiego lasu. Podstawy przetwórstwa runa leśnego" finansowany jest ze środków unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) oraz z budżetu państwa. Jego realizacja zakończy się w październiku.

Jak powiedziała PAP koordynatorka projektu Marta Zajkowska, w szkoleniach uczestniczy kilkanaście osób z Sokola i okolic. Wzięły one już udział w warsztatach własnoręcznego ozdabiania słoiczków, prowadzonych przez artystkę-rzeźbiarkę Małgorzatę Niedzielko. W ramach projektu ukończą też kurs klasyfikatora grzybów, uprawniający do profesjonalnego zajmowania się grzybami i do pracy w skupie.

Uczestnicy przygotowywali etykiety umieszczane zarówno na słoiczku, jak i na wieczku. Musieli ujednolicić swoje pomysły, a jednocześnie sprawić, by każdy słoiczek był charakterystyczny tylko dla jednej gospodyni czy gospodarza. Dlatego wpadli na pomysł, by słoiczki "podpisywać" swoimi podobiznami rysowanymi przez innych uczestników.

Korzystali też z pomysłów swoich wnuków i dzieci, a także szablonów przygotowanych przez artystkę. Jednym z nich był zeskanowany liść paproci, stanowiący - zdaniem Zajkowskiej - atrakcyjną ozdobę.

Pierwsze profesjonalne stoisko ze swoimi produktami mieszkańcy Sokola wystawią podczas Święta Grzyba, co roku odbywającego się we wrześniu w pobliskim Michałowie. Każdy z uczestników zobowiązany jest do przygotowania co najmniej czterech zdobionych słoiczków zawierających przetwory o unikalnej recepturze. Do końca sierpnia przysmaki gospodyń i gospodarzy będzie też można próbować podczas wakacyjnych imprez kulturalnych odbywających się w Sokolu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.