Sokole > Smaki z lasu

opr. online
Udostępnij:
Mieszkańcy wsi Sokole uczą się, jak zarabiać na sprzedaży turystom przetworów wytwarzanych według własnej receptury. Uczestniczą w projekcie "Smaki z sokolskiego lasu", w którym - od zbierania owoców leśnych po zdobienie słoiczków - wszystko robią sami.

Finansowany m.in. ze środków UE projekt realizuje Stowarzyszenie Widok z Białegostoku, zajmujące się nieformalną edukacją artystyczną osób, które z racji zamieszkiwania na terenach oddalonych od dużych ośrodków miejskich mają utrudniony dostęp do kultury. Organizacja od kilku lat prowadzi też w Sokolu świetlicę dla dzieci i młodzieży.

Projekt "Smaki z sokolskiego lasu. Podstawy przetwórstwa runa leśnego" finansowany jest ze środków unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) oraz z budżetu państwa. Jego realizacja zakończy się w październiku.

Jak powiedziała PAP koordynatorka projektu Marta Zajkowska, w szkoleniach uczestniczy kilkanaście osób z Sokola i okolic. Wzięły one już udział w warsztatach własnoręcznego ozdabiania słoiczków, prowadzonych przez artystkę-rzeźbiarkę Małgorzatę Niedzielko. W ramach projektu ukończą też kurs klasyfikatora grzybów, uprawniający do profesjonalnego zajmowania się grzybami i do pracy w skupie.

Uczestnicy przygotowywali etykiety umieszczane zarówno na słoiczku, jak i na wieczku. Musieli ujednolicić swoje pomysły, a jednocześnie sprawić, by każdy słoiczek był charakterystyczny tylko dla jednej gospodyni czy gospodarza. Dlatego wpadli na pomysł, by słoiczki "podpisywać" swoimi podobiznami rysowanymi przez innych uczestników.

Korzystali też z pomysłów swoich wnuków i dzieci, a także szablonów przygotowanych przez artystkę. Jednym z nich był zeskanowany liść paproci, stanowiący - zdaniem Zajkowskiej - atrakcyjną ozdobę.

Pierwsze profesjonalne stoisko ze swoimi produktami mieszkańcy Sokola wystawią podczas Święta Grzyba, co roku odbywającego się we wrześniu w pobliskim Michałowie. Każdy z uczestników zobowiązany jest do przygotowania co najmniej czterech zdobionych słoiczków zawierających przetwory o unikalnej recepturze. Do końca sierpnia przysmaki gospodyń i gospodarzy będzie też można próbować podczas wakacyjnych imprez kulturalnych odbywających się w Sokolu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie