MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sposób na te zrazy z mięsa mielonego podpatrzyłam u koleżanki. O niebo lepsze niż tradycyjne kotlety. Jeden krok ułatwia smażenie

Anna Daniluk
Domowe zrazy możesz przygotować z mięsa mielonego i podawać z sosem grzybowym.
Domowe zrazy możesz przygotować z mięsa mielonego i podawać z sosem grzybowym. 123rf.com/ryzhkov86/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na domowy obiad z mięsa mielonego? Proponuję pomysłowe zrazy w sosie grzybowym. Patent podpatrzyłam u koleżanki, która dusi je w sosie z borowików. Najsmaczniejsze są te z mieszanki wołowiny i cielęciny, ale sprawdza się też łopatka wieprzowa. Koniecznie wypróbuj zrazy z mięsa mielonego, gdy chcesz urozmaicić posiłek na lato.

W skrócie:

Zrazy z mielonego mięsa najczęściej miesza się z mięsem wołowym, wieprzowym lub tylko z cielęciny. Często mieli się do nich łatę wołową, cielęcą, szponder, mostek, karkówkę lub łopatkę. Albo tworzy mieszankę mięsa w proporcji 1:1. Z takiego mięsa możesz też uformować pieczeń rzymską. Zrazy z mięsa mielonego możesz faszerować grzybami, ogórkami kiszonymi, ryżem, kaszą lub w przypadku klopsa jajkami ugotowanymi na twardo. Zachęcam cię do podania zrazów z mięsa mielonego z purée ziemniaczanym, ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub buraczkami zasmażanymi.

Zrazy z mięsa mielonego – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g wołowiny,

  • 250 g cielęciny,

  • 30 g suszonych grzybów np.: borowików,

  • 1 bułka,

  • 20 g masła,

  • 1 jajko,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 20 g mąki pszennej do otoczenia.

Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego ?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w maszynce zmiel mięso z namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułką.

  2. Dodaj stopioną łyżkę masła, jajko, roztarty czosnek i dopraw solą i pieprzem.

  3. Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  4. Wyrób masę mięsną i odstaw do lodówki na 30 minut, aby można było łatwo zrobić zrazy.

  5. Po tym czasie weź porcję mięsa i uformuj z nich owalne kotlety.

  6. Obtocz je w mące pszennej i obsmaż na pozostałym maśle z obu stron.

  7. Namoczone wcześniej grzyby ugotuj, pokrój w paski, 300 ml wywaru grzybowego wlej na patelnię do zrazów z mięsa mielonego.

  8. Dodaj pokrojone grzyby i duś przez 15 minut.

  9. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj, dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.

  10. Podawaj zrazy z mięsa mielonego, gdy sos z borowików się zagotuje.

Niech ten tradycyjny przepis zachęci cię do kulinarnych eksperymentów z mięsem mielonym w roli głównej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna