Do niedzielnej rywalizacji przystąpiło sześć restauracji z Ełku, Rajgrodu i Wydmin. Kucharze musieli przygotować dwa dania. Pierwsze z kuchni włoskiej i drugie nawiązujące do tradycji kuchni mazurskiej.
Potrawy oceniało jury w składzie Artur Urbański, zastępca prezydenta Ełku, miejscy radni - Irena Markowska i Bogusław Wisowaty, Iwona Okseniuk, wicedyrektor ZS nr 6 w Ełku, a także przedstawicielka publiczności Irena Osiecka i gwiazda niedzielnego konkursu, znany z telewizyjnych programów Vito Casetti.
Bezkonkurencyjny okazał się sandacz faszerowany szyjkami rakowymi w sosie borowikowym i jednogłośną decyzją jury Chochla powędrowała do Starego Spichlerza. Razem z nią w ręce właściciela karczmy trafił czek o wartości 3 tys. zł.
Nagrody specjalne i czeki o wartości tysiąca złotych jury postanowiło przyznać dwóm ełckim restauracjom - Przystani i Dos Patos.
W drugiej konkurencji brali udział ełczanie, którzy przygotowali domowe wypieki z wykorzystaniem serów. W tej konkurencji bezapelacyjnie wygrał uczeń technikum gastronomicznego - Adrian Kulesza. Przygotował on Zdrowy kolorowy sernik owocowy i wygrał czek o wartości 250 zł. Jury przyznało również wyróżnienie Grażynie Mulewskiej za sernik z owocami.
Podczas niedzielnego konkursu kilka potraw - m.in. spaghetti i risotto przygotował Vito Casetti. Kolejną z atrakcji było wielkie gotowanie w wykonaniu Teatru Kulinarnego. Na ogromnej, 400-litrowej patelni, specjalnie dla około 800 zgłodniałych ełczan i turystów, kucharze przygotowali wielkie spaghetti.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?