Składniki: 80 dkg wołowiny (eksperymenty z wieprzowiną przebiegły pomyślnie), dwie puszki pomidorów bez skórki, cztery cebule, dwa ząbki czosnku, trzy kawałki kory cynamonu, 250 ml bulionu wołowego (może być z kostki), pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, dwa-trzy listki laurowe, olej, przyprawy (pieprz, sól, suszone chilli).
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, podobnież uczynić z cebulą, posiekać czosnek. Do garnka wlać olej, zeszklić czosnek i cebulę, dodać mięso, wlać bulion i wino, dodać cynamon, przyprawy i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu pół godziny. Dodać pomidory. Gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny bez przykrycia. Przed podaniem doprawić do smaku, nie żałując suszonego chilli.
Stifado znakomicie komponuje się z ryżem, kluskami lanymi oraz kus-kusem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?