MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Hamburgera 2023. Soczysty burger Jana Kuronia na obiad. Odkryj przepisy z wołowiną i z grzybami dla wegan

Anna Daniluk
Jan Kuroń w książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich” napisanej ze swoją żoną Anetą odpowiadał za przepisy mięsne. Ona za przepisy wegańskie.
Jan Kuroń w książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich” napisanej ze swoją żoną Anetą odpowiadał za przepisy mięsne. Ona za przepisy wegańskie. materiały prasowe Wydawnictwo Słowne
Światowy Dzień Hamburgera 2023 wypada w niedzielę 28 maja. Z tej okazji mamy dla was dwa smakowite przepisy na domowe burgery od Jana i Anety Kuroniów – w wersji mięsnej i wege. Jan pochodzi z rodziny, która gotowanie ma we krwi. Jego tata – Maciej Kuroń – był znanym kucharzem, autorem książek i prowadzącym programy telewizyjne. Jan, wspólnie z żoną, w książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich” przedstawił sposób na soczystego burgera w maślanej bułce, a jego żona burgera wegańskiego, z grzybami i ryżem. Zobaczcie, jak zrobić domowe burgery.

Spis treści

Jan Kuroń to kucharz, który pobierał nauki w londyńskim oddziale szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, autor książek kucharskich i programów dotyczących jedzenia. W jego rodzinie tradycja gotowania była przekazywana z pokolenia na pokolenie. W latach 90. XX wieku na ekranach telewizorów często można było zobaczyć programy prowadzone przez jego ojca, Macieja Kuronia. Rodzeństwo Jana – Gaja i Jakub – również związało swoje życie zawodowe z kulinariami. Jedną z książek napisał wraz z żoną Anetą, aby pokazać przepisy na mięsne i roślinne dania, które łączą domowników.

Czytaj także: Ze złotem, z rakami i z truflą. TOP 5 najdroższych burgerów, które są oznaką luksusu

Domowe burgery na obiad

Oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa. Zobacz przepisy Jana i Anety Kuroniów na dwa rodzaje burgerów.

Przepis na burgera wołowego w bułce maślanej

Składniki:

Burgery:

  • 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę,
  • sól, pieprz,
  • 2 duże bułki maślane,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatki:

  • 1 jajko kurze (na burgera),
  • 1 duży dojrzały pomidor,
  • pikle lub ogórki konserwowe,
  • świeży majeranek,
  • 4 liście sałaty masłowej,
  • keczup,
  • majonez,
  • boczek,
  • żółty ser,
  • prażona cebula,
  • musztarda.

Bułki maślane — przepis do burgerów

Składniki:

  • 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 120 g masła roztopionego,
  • 1 duże jajko,
  • 500–520 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
  • czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.

Jak zrobić domowego burgera wołowego?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bułki. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
  2. Wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko.
  3. Mieszając wszystko w mikserze, dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i sól, a następnie zmieszaj drewnianą łyżką i zagniataj ciasto ok. 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki.
  4. Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do dłoni.
  5. Podziel ciasto na 8–10 części i z każdej zrób okrągłą bułkę.
  6. Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na ok. 15 minut, aby wyrosły.
  7. Piecz 12–15 minut, aż się zezłocą (w zależności, jak duże bułki zrobisz). Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.
  8. Zajmij się przygotowaniem burgerów. Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj.
  9. Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry.
  10. Jajko usmaż na patelni jak jajko sadzone. Możesz okroić białko tak, aby idealnie pasowało na wielkość burgera.
  11. Na patelni usmaż kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
  12. Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą.
  13. Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

Przepis na wegańskiego burgera z grzybów i brązowego ryżu

Składniki:

  • 3 szalotki drobno posiekane,
  • 450 g grzybów – miks pieczarek, shiitake i boczniaków,
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari,
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki sosu chili,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego mielonego,
  • 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • wegański sos Worcestershire (bez sardeli w składzie) do posmarowania burgerów,
  • sól, pieprz,
  • bułka do burgera i dodatki warzywne + sosy,
  • oliwa do smażenia.

Domowy sos wegański worcestershire:

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki suszonej musztardy w proszku lub musztardy sarepskiej dobrej jakości,
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 1/8 łyżeczki cynamonu,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego.

Jak zrobić wegańskiego burgera?

Przygotowanie:

  1. Przesmaż drobno posiekane szalotki na patelni z oliwą, dodaj drobno posiekane grzyby i delikatnie wszystko posól.
  2. Smaż wszystko, aż zmięknie, ok. 10 minut.
  3. Dodaj sos sojowy tamari, ocet balsamiczny i syrop klonowy.
  4. Zamieszaj i duś na małym ogniu.
  5. Dodaj drobniutko posiekany lub przeciśnięty czosnek, wędzoną paprykę i sos chili. Podduś jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia do wystygnięcia.
  6. Zblenduj na gładką masę grzyby, orzechy, mielone siemię lniane, brązowy ryż i 2/3 szklanki bułki tartej.
  7. Przełóż masę z blendera do miski i dodaj resztę (pozostałe 1/3 szklanki) bułki tartej. Wszystko zagnieć do połączenia składników.
  8. Przygotuj z masy okrągłe kotleciki o grubości ok. 2 cm.
  9. Wrzuć na grilla – grilluj po 5 minut z każdej strony – lub do piekarnika na ok. 15 minut nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  10. Możesz również podsmażyć burgery na patelni grillowej lub zwykłej.
  11. Na koniec posmaruj burgery sosem worcestershire i serwuj w bułce z dodatkami lub na talerzu z frytkami, surówką i sosami majonezowymi.
  12. Burgery możesz przechowywać w lodówce przed grillowaniem i po grillowaniu ok. 3 dni.
  13. Zrób domowy sos worcestershire: wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
  14. Zagotuj i mieszaj. Zmniejsz gaz i podgrzewaj 2 minuty. Przelej do buteleczki lub słoiczka i przechowuj w lodówce.
  15. Do burgerów możesz dodać posiekaną zieleninę, w ilości 5 łyżek. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki lub kolendry.

Przepisy Jana i Anety Kuroniów udostępniliśmy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Jan Kuroń w książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich” napisanej ze swoją żoną Anetą odpowiadał za przepisy mięsne. Ona za przepisy wegańskie.

Światowy Dzień Hamburgera 2023. Soczysty burger Jana Kuronia...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna