Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta muszą być słodkie! Podajemy przepisy... [ZDJĘCIA]

azda
Teraz dzieci mogą robić pierniki w domu z rodzicami...
Teraz dzieci mogą robić pierniki w domu z rodzicami... azda
Boże Narodzenie Przed świętami odwiedziliśmy uczniów szkoły w Dubinach, którzy przygotowywali pyszne pierniki. Poprosiliśmy szkolnego kucharza o przepis. Znaleźliśmy też kilka innych receptur na pyszne potrawy na wigilijny i świąteczny stół

Ja chcę spróbować, ja chcę wyciąć wzór aniołka, o jaki fajny - przekrzykiwały się dzieci z pierwszych klas podstawówki w Dubinach podczas zajęć, na których razem ze szkolnym kucharzem przygotowywały bożonarodzeniowe pierniki.

Zajęcia sprawiały im mnóstwo frajdy i były bardzo pouczające. A ich efekt przepyszny.

- Zajęcia podzieliliśmy tak, by jedna klasa piekła pierniki, druga je ozdabiała i przygotowywała pierniki dla kolejnej - opowiadają nauczyciele. - Poprosiliśmy też uczennice z gimnazjum, by wybrały te najpiękniejsze, za które przyznamy nagrody. Dziewczyny miały naprawdę trudny wybór. Szczególnie młodsze dzieci bardzo dokładnie i skrupulatnie ozdabiały pierniki, każdą najdrobniejsza ozdobę przyklejały oddzielnie.

Ale za to ich młodsi koledzy i koleżanki miały mnóstwo zabawy. I to konstruktywnej zabawy.

- Miło patrzeć, jak w szkole wraca się do zajęć praktycznych, na których dzieci uczą się umiejętności, które przydadzą się im w domu, w codziennym życiu - mówi Lucyna Smoktunowicz, wójt Hajnówki, która również była zaproszona na pieczenie pierników.

Dzięki nabytym w szkole umiejętności dzieci z pewnością będą niezastąpioną pomocą w przedświątecznych przygotowaniach w domach.

- Bardzo cieszę się, że dzieci tak się angażowały we wspólną pracę - mówi Grzegorz Oniszczuk, szkolny kucharz. To pod jego okiem powstawały przepyszne pierniki.

Uczniowie szkoły w Dubinach będą mogły ich skosztować podczas szkolnej wigilii we wtorek 22 grudnia.

Dla naszych Czytelników, którzy tych pierniczków nie skosztują, w jednej z bombek wpisaliśmy przepis. A w pozostałych kilka innych pomysłów na wigilijne lub świąteczne potrawy.

Śledzie z jabłkiem

Jabłko, kilka pokrojonych na plasterki marynowanych ostrych papryczek, 6 filetów śledziowych (w oleju lub wypłukanych), mała cebula, pół cytryny, 2 łyżki oleju do skropienia, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka gęstej śmietany 12%, 2 łyżki musztardy francuskiej, pół pęczka szczypiorku, świeżo zmielony pieprz.

Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z posiekaną papryczką i włożyć do miski. Filety kroimy na kawałki i mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulę i wkładamy do drugiej miski. Składniki w każdej misce skrapiamy ćwiartką cytryny. Do każdej wlewamy po łyżce oleju, dodajemy po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po łyżce musztardy francuskiej. Mieszamy zawartość każdej miski. Na półmisku układamy filety śledziowe, na wierzch układamy jabłka, skrapiamy olejem, posypujemy szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Keks Wigilijny

250 g mąki, 200 g cukru, 250 g masła lub margaryny, 5 jajek, 2 łyżki wódki, ziarenka z 1/2 laski wanilii, starta skórka z 1 cytryny, starta skórka z 1 pomarańczy, 500 g bakalii: suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone daktyle. Morele i daktyle kroimy w paski, mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Potem zalewamy wrzątkiem (tak by przykrywał tylko owoce) i dolewamy wódkę. Odstawiamy na 15 minut, potem odcedzamy i mieszamy z połową mąki. Ścieramy skórkę z umytej pomarańczy i cytryny. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując na średnich obrotach miksera. Wrzucamy ziarenka z połowy laski wanilii oraz starte skórki. Dodajmy mąkę oraz bakalie wymieszane z mąką. Dobrze wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (o dł. 30 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.

Pieczemy ok. 60 minut - aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek włożony w środek ciasta suchy. Ciasto pozostaje w piekarniku na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Szkolne pierniki

Potrzebujemy:

1 kg mąki,

1 przyprawa do piernika,

1,5 szklanki miodu,

1-1,5 szklanki cukru,

1,5 łyżeczki sody,

szczypta soli,

3 żółtka,

325 g masła.

Do mąki dodajemy rozgrzany miód i masło, później żółtka i przyprawy. Pierniki szybko zastygają, więc trzeba je robić na ciepło. Po upieczeniu pierniki malujemy białkiem.

Sałatka z selerem

słoik selera, puszka kukurydzy, 3 gotowane jajka, kilka ogórków konserwowych, łyżka majonezu, łyżka gęstego jogurtu, 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej, sól, pieprz

Jajka kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy: seler, kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy z jogurtem, majonezem i musztardą.

Tort Pavlowa

6 białek, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka skrobi, 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny), 500 ml śmietany kremówki, świeże owoce sezonowe. Białka ubijamy i pod koniec dodajemy po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować wszystko razem. Blaszkę wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny i studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Rolada łososiowa

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

4 jajka, 100 g szpinaku mrożonego, 200 g łososia wędzonego, 350g twarożku białego President 0%, przyprawy: sól, pieprz, chrzan, czosnek. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, rozmrożony i odcedzony szpinak i przyprawy. Jajeczną pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tych proporcji była to największa blacha. Pieczemy w 200 st. ok. 10 minut, aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy zrobią się suche i rolada popęka. Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko biały twarożek, na niego rozdrobnionego łososia i zawijamy całość na ciepło w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna