Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto mięsa przez dwa dni w Białymstoku

Katarzyna Łuszyńska
Pierwsze obchody święta mięsa odbył się siedem lat temu  w Poznaniu.
Pierwsze obchody święta mięsa odbył się siedem lat temu w Poznaniu. www.swietomiespolski.pl
Będzie pieczony byk, warsztaty kulinarne i koncert Krzysztofa Krawczyka.

- Zgodziliśmy się na organizację tej imprezy w Białymstoku m.in. dlatego, że zależy nam na promowaniu lokalnych producentów - mówi Rafał Rudnicki, wiceprezydent Białegostoku. - A właśnie podczas święta mięsa będą mieli ku temu okazję - dodaje.

Pierwszy Świętomięs Polski odbył się w 2011 r. w Poznaniu i był sukcesem. Od tamtego czasu corocznie organizowany jest w innym mieście. Dotychczas odbył się m.in. w Chorzowie, Gdańsku, Lublinie i Rzeszowie. Teraz czas na Białystok.

700 kg wołowiny dla ciała...

Święto mięsa będzie obchodzone w najbliższy weekend, czyli 16 i 17 września. To prawdziwa gratka zarówno dla miłośników wszelakich mięs, jak i osób z branży.

- Świętowanie zaczniemy od konferencji dla producentów i przetwórców, podczas której będą omawiane problemy branżowe, takie jak ASF - mówi Andrzej Łyszyk, producent imprezy. - Natomiast na wszystkich, którzy w weekend przyjdą na Rynek Kościuszki, czekać będzie mnóstwo atrakcji.

W strefie kulinarnej odbędą się m.in. warsztaty, pokazy oraz degustacje. Z kolei w Mięsnej Wszechnicy będzie można uzyskać porady dietetyków, technologów żywienia i technologów mięsa.

Najmłodsi będą mogli odwiedzić Zagrodę Młodych Hodowców, w której przewidziano zabawy ruchowe i konkursy z nagrodami.

- Atrakcją wydarzenia będzie 700-kilogramowy byk z rożna - podkreśla producent imprezy. - Jego opiekanie zaczniemy na Rynku Kościuszki już dzień wcześniej.

Oprócz widowiskowo przygotowywanej wołowiny, kilka tysięcy osób będzie mogło spróbować np. gulaszu z kotła obfitości, ale też obejrzeć występy artystów.

...i występy dla ducha

Oficjalne otwarcie imprezy zaplanowane jest na sobotę, na godz. 15.30. Jednak festyn rozpocznie się wcześniej, bo już o godz. 12.

O godz. 12.30 zacznie się Konferencja dla Producentów i Przetwórców, która odbędzie się w Astorii (ul. Sienkiewicza 4). O godz. 16 wystąpi teatr akrobatyczny „Z Głową w Chmurach” i zespół „Poznań BRASS”. Później przed zebranymi zagra formacja „Akord”, a tuż po niej - Halina Benedyk i Marco Antonelli.

Podobnie jak inne duże imprezy, Świętomięs Polski będzie miał swoją gwiazdę wieczoru. Będzie nią Krzysztof Krawczyk, który razem z zespołem pojawi się na scenie o godz. 20.

Jeżeli ktoś nie może przyjść na festyn w sobotę - nic straconego, bowiem większość atrakcji będzie również w niedzielę. Natomiast spacerowanie i degustację umilą zebranym występy formacji „Akord” oraz Anny Polowczyk i Piotra Szulca.

Zobacz także: Łomża. Zlot foodtrucków w Łomży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna