W skrócie:
Zapiekanka z cukinią to niezawodny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw oraz dodanie do nich kawałków mięsa. Cukinia nadaje daniu lekkości, plasterki ziemniaków sprawiają, że staje się ono treściwe, a kiełbasa dodaje wyrazistego smaku i aromatu. Samo przygotowanie zapiekanki nie jest czasochłonne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci twoich gości. Zapiekanka z cukinią i kiełbasą smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, więc możesz zrobić ja z wyprzedzeniem i zabrać w ramach lunchu do pracy lub zjeść na szybką obiadokolację po powrocie z pracy.
Zapiekanka z cukinii – prosty przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie,
5 średnich ziemniaków,
300 g kiełbasy, np.: czosnkowej,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 g sera żółtego (np. gouda, cheddar, długo dojrzewającego typu bursztyn)
200 ml śmietanki 30 procent,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku,
1 łyżka masła,
10 g suszonej natki pietruszki,
10 g suszonego tymianku.
Jak zrobić zapiekankę z cukinią?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj i obierz ziemniaki. Następnie pokrój w cienkie plasterki np.: przy pomocy mandoliny.
Cukinię umyj i również pokrój na cienkie plasterki.
Następnie kiełbasę czosnkową pokrój w cienkie pół plastry, a cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmaż kiełbasę, aż się zarumieni.
Następnie dodaj do niej cebulę i czosnek, a następnie smaż wszystkie składniki, do momentu zeszklenia cebuli. Dodaj sól, pieprz, suszony tymianek i natkę pietruszki.
W misce połącz widelcem lub trzepaczką jajka i śmietankę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser żółty i dodaj do masy jajeczno-śmietanowej.
Formę żaroodporną do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie połóż warstwę plastrów ziemniaka, na nich rozłóż warstwę plasterków cukinii, a następnie kiełbasy z czosnkiem i cebulą.
Układaj kolejne warstwy, aż do skończenia składników.
Zapiekankę z cukinii zalej sosem śmietankowym z jajkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 45 minut.
Zapiekanka z cukinii najlepiej smakuje na gorąco z sałatką z pomidorów, mizerią lub polana sosem czosnkowym.
Dodatki do zapiekanki z cukinii
Gdy chcę dodać zapiekance z cukinii więcej smaku i aromatu, to doprawiam ją świeżo zmieloną gałką muszkatołową lub roztartym w dłoniach suszonym rozmarynem. Często dodaję także kawałki mozzarelli, serów pleśniowych np.: camemberta lub parmezanu. Poza kiełbasą warto też dodać podsmażone kawałki boczku lub szynki.
Niech ten prosty przepis na pożywną i tanią zapiekankę z cukinii zainspiruje cię do gotowania.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?