Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sytuacja wróciła do normy - kukurydza znowu tańsza od pszenicy

Redakcja
Relacje cen pszenicy do kukurydzy wróciły do przeciętnych poziomów notowanych w latach 2011-2015. Wtedy to pszenica była średnio o 5% droższa od kukurydzy
Relacje cen pszenicy do kukurydzy wróciły do przeciętnych poziomów notowanych w latach 2011-2015. Wtedy to pszenica była średnio o 5% droższa od kukurydzy Archiwum
W 2016 r., do października, kukurydza pozostawała droższa od pszenicy. Po ubiegłorocznych zbiorach sytuacja uległa zmianie - w listopadzie ceny kukurydzy spadły do 560 zł/t, przy cenach pszenicy kształtujących się na poziomie 640 zł/t. Obecnie oba zboża sezonowo drożeją, ale ceny pszenicy pozostają wyższe od cen kukurydzy.

W ostatnim tygodniu stycznia (23-29.01) przeciętna cena zakupu kukurydzy paszowej podawana przez ministerstwo rolnictwa wynosiła 647 zł/t. Oznacza to, że była o 84 zł, tj. 15%, wyższa niż na początku listopada, kiedy zboże to było najtańsze. Jednocześnie była o prawie 7% niższa wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, podczas gdy cena pszenicy kształtowała się na poziomie nieznacznie wyższym (o prawie 2% r/r).

Fakt, że kukurydza jest tańsza w relacji do pszenicy oraz wobec poprzedniego roku uzasadniony jest sytuacją popytowo-podażową tego zboża na rynku światowym, ale też krajowym. Według styczniowego raportu Międzynarodowej Rady Zbożowej, globalne zbiory kukurydzy w sezonie 2016/17 wyniosą rekordowe 1045 mln t i będą o 73 mln t (tj. ponad 7%) wyższe niż w poprzednim sezonie.

 

Produkcja przewyższać ma o 17 mln t prognozowane na poziomie 1028 mln t zużycie, co spowoduje, że po raz kolejny zwiększą się zapasy na koniec sezonu. Ich relacja do zużycia ukształtuje się na komfortowym poziomie 21,9%, najwyższym od kilkunastu lat. Oznacza to, że są fundamentalne podstawy do relatywnie niskich cen kukurydzy w bieżącym sezonie.

- Na niższe ceny wpływa również sytuacja na rynku krajowym - podkreśla Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - Produkcja kukurydzy w Polsce w 2016 r. osiągnęła wysoki poziom 4,2 mln t, o 32% przewyższając produkcję z roku 2015.

Sytuacja podażowo-popytowa spowodowała zatem, że relacje cen pszenicy do kukurydzy wróciły do przeciętnych poziomów notowanych w latach 2011-2015. Wtedy to pszenica była średnio o 5% droższa od kukurydzy. W styczniu br. różnica sięgnęła 8%. Powoduje to, że rośnie udział kukurydzy w pełnoporcjowych mieszankach paszowych, a pszenica w coraz większym stopniu przeznaczana jest na sprzedaż zagraniczną, która w ostatnich miesiącach dynamicznie rosła.

Źrodło: BGŻ BNP Paribas

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna