MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szukasz nietypowej przystawki na Wielkanoc? Wypróbuj jajka po szkocku! Sekret smaku tkwi w łatwo dostępnym produkcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe jajka po szkocku to świetna przekąska do zjedzenia w trakcie świąt wielkanocnych.
Domowe jajka po szkocku to świetna przekąska do zjedzenia w trakcie świąt wielkanocnych. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Jajka po szkocku są tradycyjną przekąską serwowaną w chrupiącej panierce. Tradycyjnie Szkoci przyrządzają ją z mięsa wieprzowego, jajek ugotowanych na półmiękko i hojnie doprawiają pieprzem kajeńskim. Najważniejszym składnikiem są kiełbaski wieprzowe, choć współcześnie eksperymentuje się z różnymi rodzajami mięsa. Podpowiadamy przepis na domowe jajka po szkocku.

W skrócie

Jajka po szkocku tradycyjnie smaży się w głębokim tłuszczu. Można jednak ulepszyć starą metodę i rozsmakować się w pieczonych jajkach po szkocku. Będą mniej rumiane niż smażone, ale smakują równie dobrze. Przy tym są w równym stopniu chrupiące. Zobacz przepis na domowe jajka po szkocku.

Jajka po szkocku – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 10 ml wody,
  • 65 g mąki pszennej,
  • 3 g soli gruboziarnistej,
  • 3 g pieprzu cayenne,
  • 165 g bułki tartej,
  • 700 g surowych kiełbasek wieprzowych,
  • 300 ml oleju roślinnego do smażenia.

Jak zrobić jajka po szkocku?

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku należy ugotować 6 jajek. Wody powinno być tyle, aby przekraczała poziom wysokości jajek o 2 cm.
  2. Następnie jajka należy doprowadzić do pierwszego wrzenia. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem przez 6 minut. Dzięki tej metodzie można uzyskać jajka po szkocku z płynnym żółtkiem w środku.
  3. Kolejnym krokiem jest odlanie wody i zalanie jajek wrzątkiem do całkowitego wystudzenia. Wtedy należy je obrać.
  4. W szerokiej misce należy wymieszać mąkę pszenną, sól i pieprz kajeński.
  5. W drugiej misce należy roztrzepać jajko z wodą.
  6. W trzeciej misce należy umieścić bułkę tartą.
  7. Z kiełbasek wieprzowych trzeba wyjąć mięso i podzielić na 6 porcji po 115 g. Należy je wyrobić w dłoni i rozpłaszczyć. Porcją mięsa należy otoczyć obrane jajko. Tak trzeba postąpić z każdym jajkiem.
  8. Następnie jajka po szkocku należy obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  9. Na patelni z grubym dnem należy rozgrzać olej do 170° Celsjusza. Jajka po szkocku należy smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  10. Jajka po szkocku należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sposób podania

Jajka po szkocku świetnie smakują podane na ciepło lub na zimno. W lodówce mogą być przechowywane przez maksymalnie trzy dni. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, sosem chrzanowym lub sałatką z pora. Można także przyrządzić jajka po szkocku z boczkiem. W takim przypadku plastry boczku należy ułożyć na krzyż na jajku, a następnie obłożyć mięsem mielonym.

Jajka po szkocku z piekarnika

Aby zrobić odchudzoną wersję tradycyjnego dania, zachęcamy do jej upieczenia. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 210° Celsjusza bez termoobiegu i piec jajka po szkocku przez 20-25 minut. Danie powinno uzyskać złotą barwę i chrupiącą panierkę.

Pochodzenie jajek po szkocku

Danie pochodzi ze Szkocji. Uważa się, że historycznie zostało zainspirowane przez kuchnię kolonialną XVI wieku. Prawdopodobnie przepis został zaczerpnięty z kuchni indyjskiej. Tam przyrządzało się danie z jajek i mięsa mielonego, które doprawiane było wieloma aromatycznymi przyprawami znanymi w Azji. W Szkocji miało szybko się przyjąć jako metoda efektywnego zagospodarowania łatwo dostępnych składników. Danie doceniane było też przez kucharki z racji, że można było je robić ze skrawków mięsa. Współcześnie jajka po szkocku mogą wpisać się w gotowanie posiłków w duchu zero waste, czyli sprzyjających niemarnowaniu żywności.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szukasz nietypowej przystawki na Wielkanoc? Wypróbuj jajka po szkocku! Sekret smaku tkwi w łatwo dostępnym produkcie - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna