MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szukasz pomysłu na winogrona? Zrób orzeźwiający napój idealny do obiadu. Oto przepis na domowy sok z winogron na zimę

Anna Daniluk
Zdrowy sok z winogron to znakomity napój do przygotowania na zimę.
Zdrowy sok z winogron to znakomity napój do przygotowania na zimę. Getty Images/Sonja Rachbauer/zdjęcie ilustracyjne
Sok z winogron to pyszny, zdrowy napój, który zamknięty w butelkach nawet zimą będzie nam przypominał o lecie i wczesnej jesieni. Robi się go z zaledwie trzech składników, a w naszej wersji niepotrzebna jest nawet sokowirówka. Należy jedynie zwrócić uwagę na to, by wybrać ciemną odmianę winogron. Wystarczy garnek, nieco chęci oraz niecała godzinka i sok gotowy.

W skrócie

Domowy sok z winogron można zrobić, korzystając z trzech składników. Należy zebrać dojrzałe owoce i zasypać je białym cukrem kryształem. Jeżeli owoce są bardzo słodkie, można pominąć dodatek słodzika. Dla zachowania równowagi smakowej, warto także dodać odrobinę soku z cytryny. Z tym przepisem poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze.

Sok z winogron – przepis na zimę

Liczba porcji: na 3 butelki po 300 ml.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 200 g białego cukru kryształu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Jak najprościej zrobić sok z winogron?

Przygotowanie:

  1. Winogrona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować.
  2. Winogrona trzeba umieścić w garnku o grubym dnie i zasypać cukrem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków należy rozgnieść owoce na miazgę.
  3. Owoce należy gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Następnie zawartość garnka należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach umieszczonym nad dzbankiem lub głęboką miską.
  5. Powoli i z wyczuciem należy odciskać sok do naczynia, aby miąższ i pestki zostały na sitku. A cały sok z winogron wyciekł do dzbanka.
  6. Do soku z winogron można dodać sok z cytryny dla przedłużenia trwałości i zrównoważenia słodkiego smaku.
  7. Gotowy sok z winogron należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu. Następnie słoiki trzeba lekko zakręcić.
  8. Sok z winogron można pasteryzować na zimę w garnku lub piekarniku w temperaturze 85° Celsjusza przez 15 minut.
  9. Na koniec słoiki z sokiem winogronowym należy wyjąć i jeszcze ciepłe dokładnie zakręcić.

Sposób podania soku z winogron

Przecedzony sok winogronowy można także podawać po schłodzeniu od razu do obiadu jako rodzaj kompotu. Domowy sok z winogron można także połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru. W ten sposób powstanie rozgrzewający napój bezalkoholowy na zimę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna