MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybka pizza, przepis. Matteo Brunetti radzi, jak zrobić domową pizzę rodem z Włoch i zachwala rzymską z ziemniakami

Katarzyna Puczyńska
Włoski kucharz podbił serca i podniebienia Polaków tradycyjną kuchnią włoską, otwartością i pogodą ducha.
Włoski kucharz podbił serca i podniebienia Polaków tradycyjną kuchnią włoską, otwartością i pogodą ducha. Agata Murawska - Murawska Photo
- Rzymska pizza podawana jest w prostokątnych kawałkach i pieczona na wielkich blachach. Ciasto jest chrupkie na zewnątrz i lekko mięciutkie w środku, po prostu świetna gra tekstur, które sprawiają, że to niebo w gębie - podkreśla Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu "Masterchef", który opowiada nam, za co kocha włoską kuchnię. Kucharz zdradza także najlepszy przepis na szybką, domową pizzę!

Matteo Brunetti podbił serca Polaków

Matteo Brunetti to kucharz amator znany z 6. edycji programu "Masterchef", w którym dosłownie otarł się o zwycięstwo. Widzowie pokochali go za otwartość, humor i pasję do gotowania.

Włoch z urodzenia, pielęgnuje i rozwija swoje umiejętności kulinarne od dziecięcych lat. Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne, a także dzieli się swoimi przepisami z fanami na Facebooku i Instagramie.

O pizzy i włoskiej kuchni opowiada Matteo Brunetti

Za co kocha pan włoską kuchnię?

Kocham włoską kuchnię za jej prostotę. Jest to dla mnie niesamowite, jak łącząc zaledwie parę składników można stworzyć wiele dań z niesamowitą łatwością. To wszystko dzięki temu, że produkty włoskie są wysokiej jakości i nie potrzebują za dużo być przetwarzane. Wystarczy pomyśleć o słynnym daniu makaronowym „Cacio e Pepe”, co znaczy po prostu ser owczy i pieprz. Danie, które ma tylko makaron ser i pieprz, a jest tak niesamowicie bogate w smaku i aromacie, że ciężko uwierzyć, że ma tylko takie składniki.

Jakie potrawy włoskie najczęściej pojawiają się w pana kuchni?

Nie ukrywam, że u mnie w kuchni najczęściej pojawiają się dania makaronowe. Mówi się, że Włosi jedzą tylko pizzę i pastę. Z pizzą to w sumie nie jest to prawda, dla nas jest to bardziej danie weekendowe. Natomiast makaron prawie codziennie pojawia się u mnie w różnych postaciach i jest stałą częścią mojej diety. We włoskiej kuchni można go podać na tysiąc sposobów, wszystkie inne między sobą i wszystkie smaczne. Makarony, które nie istnieją we włoskiej tradycji i w mojej kuchni to makarony na słodko, które z tego, co mogłem poznać, są daniem dziecinnym w Polsce.

Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Jaka pizza, jest według pana najlepsza?

Dla mnie najlepsza pizza to rzymska pizza al taglio z ziemniakami i rozmarynem.

Pizza z ziemniakami?

Tak jest, to jedna z najpopularniejszych pizz w Rzymie, którą Włosi kochają. Natomiast nazwałem ją pizzą rzymską ze względu na to, że się mocno różni od neapolitańskiej i bardziej mi smakuje. Rzymska pizza jest podawana w prostokątnych kawałkach i pieczona na wielkich blachach. Ciasto jest długo dojrzewające, nawet do 4 dni i po upieczeniu pizza wychodzi świetnie chrupka na zewnątrz i lekko mięciutka w środku, po prostu świetna gra tekstur, które sprawiają, że to będzie niebo w gębie.

Gdzie jadł pan najpyszniejszą pizzę?

Najlepsza pizzę jadłem w miasteczku Frascati w restauracji Gente di Notte, i była to pizza z kremem z mozzarelli di bufala, świeże pomidorki, pesto pistacjowe, świeża bazylia i ser pecorino romano.

Przepis Matteo Brunettiego na szybką domową pizzę

(porcja na dwie pizze/dla dwóch osób)

Pyszną, domową pizzę według Matteo Brunettiego zrobimy dodając do mąki pszennej porcję silniejszej mąki Manitoba. To mąka o dużej zawartości glutenu
Pyszną, domową pizzę według Matteo Brunettiego zrobimy dodając do mąki pszennej porcję silniejszej mąki Manitoba. To mąka o dużej zawartości glutenu (350 W), wytwarzanej z pszenicy durum. 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne

Składniki:

  • 200 g mąki Manitoba, czyli silna 350W
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 400 g mozzarelli
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  1. Wlej część wody do dużej miski i rozpuść w niej drożdże. Ciasto możesz zrobić także w mikserze planetarnym na niskich lub średnich obrotach.
  2. Dodaj obie mąki i stopniowo, wyrabiając ciasto, dolewaj resztę wody.
  3. Wsyp sól, wlej oliwę i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie gładkie.
  4. Ciasto musi teraz odpocząć 10 min na blacie, przykryte miską.
  5. Następnie przełóż je do okrągłej formy, przykryj folią i zostaw, by odpoczywało minimum 2 godziny.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na pół i zrób dwie kule. Zostaw znów na odpoczynek na 30 min.
  7. Włącz piekarnik na maksymalną temperaturę.
  8. Wymieszaj pomidorową passatę z solą, pieprzem, oliwą i oregano.
  9. Mozzarellę porwij rękami na mniejsze kawałki.
  10. Blat posyp mąką, by ciasto się nie przykleiło. Z kulek ciasta uformuj dwie okrągłe pizze i przełóż je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  11. Ciasto posmaruj passatą pomidorową i piecz 6-7 min.
  12. Wyciągnij pizzę z piekarnika, posyp mozzarellą i znów włóż do piekarnika na 6-7 min.
  13. Na koniec udekoruj pizzę świeżą bazylią.
Włoski kucharz podbił serca i podniebienia Polaków tradycyjną kuchnią włoską, otwartością i pogodą ducha.

Szybka pizza, przepis. Matteo Brunetti radzi, jak zrobić dom...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna