W skrócie
Śliwki – zastosowanie w kuchni
Sezon śliwkowy trwa aż do października. W tym czasie można przygotowywać domową nutellę ze śliwek i chutney śliwkowy. Dzięki temu, że śliwki mają słodko-kwaśny smak często sprawdzają się w wytrawnych daniach. Śliwki w boczku są wyśmienitą przystawką na eleganckich przyjęciach. Na domowy deser polecamy także:
- ciasto Pijana Śliwka,
- knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego,
- tartę ze śliwkami,
- ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o składnikach
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Aby ciasto ze śliwkami na oleju nie było zakalcem, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu składniki ciasta nie będą miały szoku temperaturowego, gdy ciasto zostanie wstawione do nagrzanego piekarnika. Warto też zapamiętać, że połówki śliwek powinny być układane skórką do dołu. W ten sposób sok nie będzie ściekał bezpośrednio do ciasta.
Składniki:
- 4 jajka,
- 160 g cukru białego,
- 190 g mąki pszennej,
- 6 g proszku do pieczenia,
- 30 g oleju,
- 20 g wody,
- 10 g octu jabłkowego,
- 300 - 400 g śliwek przekrojonych na pół i bez pestek.
Do formy:
- 5 g masła,
- 20 g bułki tartej.
Opcjonalnie:
- 10 g cukru,
- 5 g cynamonu w proszku,
- 10 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Na początku należy rozgrzać piekarnik do 190° Celsjusza.
- Następnie jajka trzeba ubić z cukrem przez kilka minut, aż będzie uzyskana jasnożółty kogel -mogel.
- Kolejnym krokiem jest dodanie oleju, wody i octu jabłkowego.
- Następnie należy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
- Tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 23 × 23 cm należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Można też wyłożyć spód i boki papierem do pieczenia.
- Do przygotowanej formy trzeba wlać gotowe ciasto i ułożyć na wierzchu połówki śliwek bez pestek. Owoce układaj skórką do dołu. Wierzch ciasta ze śliwkami można posypać cukrem z cynamonem.
- Szybkie ciasto z olejem ze śliwkami należy piec przez około 30 - 40 minut. Po 25 minutach można sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone. Wystarczy nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyczek jest suchy.
- Upieczone ciasto należy wyjąć do ostudzenia. Ciasto o temperaturze pokojowej można posypać cukrem pudrem.
Zobacz w galerii składniki szybkiego ciasta ze śliwkami:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: