W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na szybkie racuchy, które zrobisz bez dodatku drożdży. Nie trzeba zagniatać ciasta ani czekać aż urośnie. Możesz więc przygotować te pyszne racuszki na śniadanie lub deser w ekspresowym tempie. Wystarczy połączyć kilka składników, a potem usmażyć pulchne racuchy. Ten przepis różni się od tradycyjnego jeszcze dwoma rzeczami. Zamiast mleka, kefiru czy maślanki, proponuję zrobić racuchy z serkiem homogenizowanym. Będą bardzo delikatne w smaku. Natomiast zamiast zwykłych jabłek, dodaj do nich papierówki. Zachwycisz się ich aromatem.
Racuchy z serkiem – przepis na racuchy bez drożdży
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
szklanka serka homogenizowanego,
1 jajko,
3 papierówki,
opakowanie cukru wanilinowego,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Jak zrobić ekspresowe racuchy z serkiem?
Mąkę przesiałam do miski, a następnie dodałam pozostałe suche składniki i wymieszałam.
Dodałam serek homogenizowany, jajka i wymieszałam wszystko rózgą kuchenną, aż masa zrobiła się gładka.
Do ciasta na racuchy dodałam pokrojone jabłka i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej. Ciasto nabierałam łyżką i kładłam na patelnię. Racuszki smażyłam z obu stron na złoto.
Gotowe racuchy z serkiem posypałam cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!