Szykuje się wielkie żarcie

Tomasz Kubaszewski
Iwona Grabowska z suwalskiego Domu Nauczyciela poleca na świąteczną przystawkę pasztecik z raków w sosie grzybowym z placuszkami kukurydzianymi
Iwona Grabowska z suwalskiego Domu Nauczyciela poleca na świąteczną przystawkę pasztecik z raków w sosie grzybowym z placuszkami kukurydzianymi
Suwałki. Cezary Cieślukowski, szef firmy Wigry-Projekt, będzie się w święta zajadał pieczoną gęsią z jabłkami. Na stole u Tadeusza Szymańczyka, prezesa Międzyzakładowej Spółdzielni Mieszkaniowej pojawią się m.in. biała kiełbasa z dzika oraz pasztet z zająca. Produktów dostarcza gospodarz domu - wytrawny myśliwy.

Karp z borowikami - smak roku

Karp z borowikami - smak roku

Rybę, najlepiej świeżą, sprawić, ale nie odcinać głowy. Następnie natrzeć solą i pieprzem, pokroić w dzwonki, ale nie do końca i odłożyć na godzinę. Kiedy już przejdzie przyprawami piec przez 20 min. w nagrzanym do 180 st. piekarniku. W tym czasie pokroić w kostkę ok. 1 kg borowików, posiekać 2-3 cebule i udusić to z niewielką ilością masła. Można też dodać nieco śmietany. Następnie wyjąć rybę z piekarnika, obłożyć grzybami i wstawić z powrotem na dziesięć minut. Całość ułożyć na talerzu, udekorować cytryną, koperkiem i pietruszką. Najlepiej smakuje z cytrynówką albo białym winem.

- W Wielkanoc trzeba jeść, nie da się inaczej - mówi Jan Sztukowski, dyrektor suwalskiego Domu Nauczyciela.

Ta firma znana jest z dobrej kuchni. Dyrektor przyznaje, że to, co serwuje się gościom odpowiada w dużej mierze kulinarnym gustom jego i pracowników.

- Uwielbiam na przykład polędwiczki w sosie grzybowym - mówi. - Kaczka z jabłkami i dobrze zrobiony indyk, to też rarytasy. Lin w śmietanie, choćby taki, jakiego podajemy czy węgorz, także należą do moich ulubionych dań.

Włodzimierz Marczewski, przewodniczący rady miejskiej, w święta objadać się nie zamierza.

- Coraz mniej mi wolno - tłumaczy.
Wielkanoc zawsze kojarzyła mu się m.in. z ciastami. Teraz będzie mógł ich tylko spróbować. Na więcej zdrowie nie pozwala.

- A nie widać po mnie, że lubię jeść? - pyta z kolei prezes Szymańczyk.
Jego ulubiona, choć niekoniecznie świąteczna potrawa, to kartacze. Mógłby je jeść nawet co drugi dzień.

- Generalnie jestem zwolennikiem typowo polskiej kuchni: golonka, schabowy z kapustą - wyznaje. - Od czasu do czasu jem coś bardziej pikantnego, np. z kuchni węgierskiej czy włoskiej.

W rodzinie Cieślukowskich kulinarne przygotowania do świąt są na ukończeniu. Wędliny - tylko własnej roboty.

- Część już jest uwędzona - opowiada gospodarz domu.
Ulubionych potraw ma wiele. Na przykład gołąbki żony.

- Żona pochodzi z południa Polski, a tam robi się zupełnie inne gołąbki. Po pierwsze są większe od naszych, a po drugie podaje się je w sosie śmietankowo-pomidorowym i bez żadnych dodatków, typu ziemniaki czy chleb. Po prostu palce lizać!

Na świątecznym stole u Cieślukowskich pojawi się z całą pewnością tatar.
- Przyrządzam go sam na różne sposoby. Mięso może być mielone, bądź siekane, do tego można dokładać różne dodatki: od oliwek po szprotki.

Żeby to wszystko jakoś strawić, trzeba czymś zapijać. Cezary Cieślukowski poleca spirytus z miodem. Ten ostatni pochodzi oczywiście z prywatnej pasieki.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
suw
A czy Pan Szymańczyk zapija kartacze pisó

a a co cie to obchodzi?czep sie tramwaju koles!!!!
P
Piotr

A czy Pan Szymańczyk zapija kartacze pisówką

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3