MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ta sałatka odchudza i pomaga zrobić kupę. Przygotuj ją łatwo z niedrogich warzyw i jedz nawet codziennie. Zyska także twoje zdrowie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Wszystkie warzywa są zdrowe, zwłaszcza te jak najmniej przetworzone. Jednak ta sałatka bije na głowę inne pod względem swojego korzystnego działania na organizm. Dostarcza nie tylko składniki chroniące przed chorobami, ale też wspomaga trawienie i szczupłą sylwetkę. Wypróbuj ten przepis i rozpraw się ze swoimi problemami.

Spis treści

Sałatka oczyszczająca jelita – przepis na dobre trawienie

Początek wiosny to czas, gdy czujemy się ociężali i mamy problemy trawienne. Gdy na dodatek brakuje świeżych warzyw, można wspomóc się daniem z produktu dostępnego cały rok.

Kobieta zastanawia się, jakie warzywo zjeść w sałatce
Jaka sałatka na trawienie? Ta pomoże ci nie tylko schudnąć, ale też uniknąć zaparć freepik/freepik.com

Sałatka z buraka może być jedzona przez cały rok, a zwłaszcza na przednówku. To warzywo korzeniowe jest lekkie i smaczne, a przede wszystkim rozluźnia treść jelitową i przyspiesza jej pasaż przez jelito. Jedzona codziennie działa przeczyszczająco, ale w Łagody i nieinwazyjny sposób. Buraki są niezwykle zdrowe, m.in. pomagają pozbyć się niestrawności, wzdęć i gazów, a także zaparć, również z biegunkami w przebiegu zaburzeń jelitowych (warto wtedy jednak zwrócić uwagę na pozostałe składniki sałatki).

Zobacz też: Sałatka astronauty to najzdrowszy posiłek również na Ziemi

Tak działa zawarty w buraku błonnik rozpuszczalny w wodzie, który ponadto pomaga obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto betaina. Związek ten poprawia funkcjonowanie jelita, wspomagając działanie enzymów trawiennych, a także wzbogaca mikroflorę jelita grubego. Przyspieszony pasaż treści pokarmowej pomaga też zapobiegać długotrwałemu kontaktowi z zawartymi w niej toksynami i ich wchłanianiu, a także procesom fermentacyjnym i gnilnym.

Betaina ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne (podobnie jak barwniki buraka) łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, chroni wątrobę przed toksynami i stłuszczeniem, pomaga zapobiegać gromadzeniu kwasu moczowego w dnie moczanowej,

Czerwonofioletowe barwniki w buraku to betacyjaniny, głównie betanina. Mają działanie przeciwnowotworowe i chroniące hemoglobinę w czerwonych krwinkach i mioglobinę w mięśniach. Dzięki temu burak wspomaga leczenie anemii i poprawia wydolność organizmu. To idealne wzmocnienie organizmu po zimie, zwłaszcza, że bulwy zapewniają także witaminy i sporo potasu. Ten z kolei działa moczopędnie, co ułatwia oczyszczanie organizmu poprzez nerki.

Oczyszczająca sałatka z buraka i marchewki

Sałatka z buraka i marchewki na oczyszczenie jelit to potrawa niedroga i łatwa do przygotowania. Najważniejsze, by odpowiednio wcześniej przygotować bulwy, by zdążyły ostygnąć. Surowe buraki można spożywać głównie w postaci soku, bo w całości są zbyt ciężkostrawne. Poddane obróbce termicznej nadają się do jedzenia nawet na diecie lekkostrawnej.

Jak zrobić sałatkę z buraka i marchewki? Przepis jest niezwykle prosty.
Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pieprz i sól do smaku.

Sałatkę możesz przygotowywać też w różnych wersjach, np. wymieniając zioła na inne, używając octu winnego czy balsamicznego zamiast soku z cytryny, a także zimnotłoczonych olejów w miejsce oliwy (np. rzepakowego czy z lnianki). Możesz dodać też inne warzywa czy np. ugotowaną fasolę.

Zobacz też: Lekkie sałatki na kolację

Przygotowanie:

  1. Obierz wystudzone buraki i surową marchewkę.
  2. Zetrzyj warzywa na grubej tarce.
  3. Posiekaj cebulę i dodaj wraz z natką do warzyw.
  4. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

Jak zrobić buraki do sałatki?

Buraki do sałatki najlepiej przygotować razem ze skórką po dokładnym umyciu w całości. Można gotować je w wodzie – bez obierania tracą najmniej cennych związków, a także na parze, choć to bardziej czasochłonne. Gotowanie w wodzie zajmuje od 30 minut do godziny, co zależy m.in. od ich wielkości i tego, czy jest to warzywo młode, czy długo przechowywane. Twardość warto kontrolować nożem lub widelcem.

Dobrym sposobem jest także pieczenie buraków w mundurkach. W tym celu należy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni na 60-90 minut. Można też piec buraki obrane i pokrojone, choć w tej postaci nie są tak polecane, jak miąższ obrany ze skóry po obróbce.

Co dodać do sałatki z buraczków?

Klasyczne dodatki do sałatki z buraczków to oprócz marchewki także inne warzywa takie, jak cebula, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony czy rukola. Można sięgnąć także po pomidory, rzodkiewkę, posiekaną natkę. Odmianą będzie też marchewka pieczona, papryka w occie czy sałata musztardowa.

Czytaj też: Czy nowalijki są zdrowe?

Do sałatki buraczanej często dodaje się też produkty białkowe, takie jak ser fety, jajka czy śledź. Na diecie oczyszczającej warto jednak z ich zrezygnować, danie będzie też lżejsze. Jeśli ma być bardziej treściwe, polecamy raczej orzechy i pestki. Zamiast majonezu warto wybrać oliwę z oliwek albo inny zimnotłoczony olej. Smak sosu podkręci dobra musztarda albo chrzan.

Obok sałatki z buraczków warto wybierać także inne przeczyszczające opcje z tym warzywem, m.in. zakwas buraczany, sok z buraków, buraczki purée. Polecamy także buraki kiszone do surówek mieszanych.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna