Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tabbouleh - sałatka z kuskusem i miętą

(pb)
Sałatka znakomicie smakuje w letnie upały
Sałatka znakomicie smakuje w letnie upały
Składnikiem decydującym o niesamowitym smaku tej sałatki jest świeża mięta. Potrawa - pochodząca z Bliskiego Wschodu - idealnie nadaje się na letnie upały, ale także na świąteczny stół. W wersji "kanonicznej" przygotowuje się ją z pszennej kaszy bulgur. My polecamy bardziej dostępny kuskus.

Składniki: 150 g kaszki kuskus, ogórek wężowy, dwa pomidory, pęczek szczypioru (lub jedna cebula), garść świeżych liści mięty, pięć łyżek oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Kuskus zalać wodą zgodnie z instrukcją. Ogórek obrać ze skóry, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę. Pomidor pokroić w kostkę, poszatkować szczypior (lub drobno pokroić cebulę). Pokroić też miętę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna