Trzech duńskich naukowców prowadziło wówczas badania nad sposobem odżywiania się i stylem życia Eskimosów na Grenlandii. Pomimo iż dieta Inuitów pełna była tłustego mięsa fok, waleni i ryb, cieszyli się oni nadzwyczaj dobrym zdrowiem. Zawały serca były prawie nieznane.
Eskimosi mieli ponad 100 określeń na śnieg, ale ani jednego na atak serca! Naukowcy wykazali w swojej przełomowej pracy, że pochodzące z morza tłuszcze, w które bogata była dieta Eskimosów, mają kompletnie inny wpływ na organizm niż tłuszcze zwierzęce. Badacze odkryli, że to tłuszcze nazwane Omega-3, sprawiają taką różnicę.
- W dobroczynne kwasy tłuszczowe bogate są także oleje roślinne. Udowodniono, że rodzimy olej rzepakowy zawiera więcej kwasów Omega-3 niż modna oliwa z oliwek. Pod warunkiem jednak, że olej jest tłoczony z rzepaku na zimno. Informacji o sposobie wytwarzania warto więc szukać na etykiecie produktu, po który sięgamy w sklepie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?