Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tam zawały serca są prawie nieznane

sxc.hu
sxc.hu
- Większość poważnych odkryć dotyczących znaczenia kwasów Omega-3 dla zdrowia rozpoczęto we wczesnych latach 70. XX w - podaje serwis natural.pl.

Trzech duńskich naukowców prowadziło wówczas badania nad sposobem odżywiania się i stylem życia Eskimosów na Grenlandii. Pomimo iż dieta Inuitów pełna była tłustego mięsa fok, waleni i ryb, cieszyli się oni nadzwyczaj dobrym zdrowiem. Zawały serca były prawie nieznane.

Eskimosi mieli ponad 100 określeń na śnieg, ale ani jednego na atak serca! Naukowcy wykazali w swojej przełomowej pracy, że pochodzące z morza tłuszcze, w które bogata była dieta Eskimosów, mają kompletnie inny wpływ na organizm niż tłuszcze zwierzęce. Badacze odkryli, że to tłuszcze nazwane Omega-3, sprawiają taką różnicę.

- W dobroczynne kwasy tłuszczowe bogate są także oleje roślinne. Udowodniono, że rodzimy olej rzepakowy zawiera więcej kwasów Omega-3 niż modna oliwa z oliwek. Pod warunkiem jednak, że olej jest tłoczony z rzepaku na zimno. Informacji o sposobie wytwarzania warto więc szukać na etykiecie produktu, po który sięgamy w sklepie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna