Palermo we Włoszech będzie gospodarzem spotkań ph. "Tradycje i smak orientu w kuchni polskiej i sycylijskiej", które rozpoczną się 7 i potrwają do 9 października. Spotkania są związane z prezydencją Polski w Unii Europejskiej.
Polskich Tatarów mają reprezentować: mufti Tomasz Miśkiewicz, Dżenneta Bogdanowicz z gospodarstwa agroturystycznego "Tatarska Jurta" w Kruszynianach koło Krynek, a także zespół "Buńczuk" z Białegostoku. Przedstawiciele mniejszości tatarskiej zaprezentują swoją kulturę, kuchnię oraz opowiedzą, jak im się żyje na Podlasiu. - W programie mamy chociażby warsztaty kulinarne - powiedziała Dżenneta Bogdanowicz. - Będzie to okazja, żeby pokazać mieszkańcom Sycylii i innych zakątków Italii, jak przygotować doceniany i poszukiwany przez wszystkich smakoszy pierekaczewnik.
To właśnie dzięki jej staraniom w 2009 roku pierekaczewnik otrzymał unijny certyfikat. Oprócz tej wyszukanej potrawy pani Dżenneta zabiera ze sobą do Włoch także tatarski smakołyk czak - czak.
W spotkaniach swój udział zapowiedzieli przedstawiciele świata polityki, nauki i kultury, m.in. ambasador RP w Rzymie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?