Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK 08.02.2018. Faworki i pączki. Wszystko, co chciałbyś o nich wiedzieć [PRZEPISY, KALORIE]

ezio
TŁUSTY CZWARTEK 08.02.2018. Faworki i pączki. Wszystko, co chciałbyś o nich wiedzieć [PRZEPISY, KALORIE]
TŁUSTY CZWARTEK 08.02.2018. Faworki i pączki. Wszystko, co chciałbyś o nich wiedzieć [PRZEPISY, KALORIE] Archiwum
W Tłusty Czwartek, jak nakazuje tradycja, objadamy się pączkami. Są tacy, którzy poprzestają na jednym lub dwóch pączkach, ale inni jedzą ich nawet około dziesięciu. Wszystkich łączy jedno: tego dnia stoją w kolejkach w małych piekarniach lub supermarketach, by pączki zakupić.

TŁUSTY CZWARTEK 08.02.2018. Faworki i pączki. Wszystko, co chciałbyś o nich wiedzieć [PRZEPISY, KALORIE] Według kalendarza, tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dlatego, w tym dniu można sobie pozwolić na jedzenie słodkości w dowolnych ilościach, tak jak robili to nasi przodkowie.

Czytaj też Tłusty Czwartek 2018 - JAK ZROBIĆ PĄCZKI I FAWORKI YOUTUBE WIDEO. Przepis na pączki online [FILM YOUTUBE]

Tłusty czwartek dawniej nazywany był mięsopustem i Combrowym Czwartkiem. Ostatnia nazwa, według legendy, pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, który był niezwykle surowy dla kobiet handlujących na rynku. Podobno zmarł on właśnie w tłusty czwartek. Wieść ta ucieszyła handlarki i na znak swojej radości, urządziły huczną zabawę.

- Pączki w wersji fit są pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu - mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy i autorka bloga www.zMizerami.pl. - Łasuchy nie są jednak zbytnimi zwolennikami tej wersji, bo to jednak tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zwykły pączek z niewielką ilością nadzienia z konfitury, posypany cukrem pudrem, ma około 250-270 kalorii. Niektóre zaś mogą mieć ich nawet 500! Dlatego żeby spalić pączka, który ma około 350 kalorii trzeba przez dwie godziny prasować - wskazuje dietetyk.

Tłusty Czwartek. Jak zrobić pyszne pączki?

Tłusty Czwartek 2018. Przepisy pączki, faworki - jak zrobić domowe pączki? [TŁUSTY CZWARTEK 2018 - PRZEPIS NA PĄCZKI]

PRZEPIS NA FAWORKI

Na czym smażyć faworki? Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.

Tłusty Czwartek. Jak zrobić pyszne pączki?

Wielu zastanawia się też, w jakich cenach są pączki na co dzień. Bo w okresie Tłustego Czwartku ich cena zwykle się zmienia. Sklepy i sieci handlowe oferują również różnorakie promocje. Zwykle cena pączka oscyluje od 1 do 2 złotych. Dziś pączek nie jest jednak wszędzie taki sam.

Przepis na faworki - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia

Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką. W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.

Tłusty Czwartek 2018. Kiedy wypada Tłusty Czwartek? [DATA, DZIEŃ, MIESIĄC] PRZEPIS NA PĄCZKI, FAWORKI

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania. Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego. Przepis na faworki - jak smażyć? Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki.

Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]

Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna