Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żur jako postne danie...
fot. pixabay.com/RitaE

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Żur jako postne danie


Żur, żurek, barszcz, barszcz biały - pod różnymi nazwami kryje się rodzaj polewki gotowanej na zakwasie, który robiony był z razowej lub pytlowej żytniej, rzadziej owsianej mąki lub otrąb. Dodawano do niego skórkę razowego chleba w celu przyspieszenia kiśnięcia.

Najbardziej popularnym uzupełnieniem żuru były ziemniaki okraszone olejem, a gdzieniegdzie śledzie.

W czasie postu żur stawał się często daniem podstawowym. Jedzono go na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy nie mogli się doczekać świąt, ponieważ mieli go po prostu dosyć, był symbolem postu, wskazuje etnograf z toruńskiego muzeum.

Zobacz również

Uwaga na oszustów oferujących wakacyjne kwatery

Uwaga na oszustów oferujących wakacyjne kwatery

Marcin Piszczek burmistrzem Wyrzyska

Marcin Piszczek burmistrzem Wyrzyska

Polecamy

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Nie tylko Warmia i Mazury. Gdzie znaleźć najlepsze jeziora na majówkę?

Nie tylko Warmia i Mazury. Gdzie znaleźć najlepsze jeziora na majówkę?

„Nie chcemy być od wszystkiego”: ZNP chce się zająć pragmatyką zawodu nauczyciela

„Nie chcemy być od wszystkiego”: ZNP chce się zająć pragmatyką zawodu nauczyciela