To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?
Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski.
"Powszechnie znane były również postne potrawy stałe, przygotowywane w postaci gęstych bryj lub klusek. Najbardziej popularnym daniem była kapusta surowa lub kiszona, gotowana z grochem". Dziś groch z kapustą kojarzy nam się przede wszystkim z daniem postnym, ale przede wszystkim wigilijnym.
"Dawniej w okresie postu jadano gotowany groch lub fasolę, różne rodzaje kasze, ziemniaki w różnej postaci, przeważnie gotowane w
Jedzono także ryby gotowane na kwasie kapuścianym lub na wodzie z octem, śledzie z ziemniakami oraz ryby pieczone. Na Kaszubach bardzo popularne były „pieczonki” – ryby przypiekane obustronnie na kręgach pieca kuchennego (fajerkach). Przed spożyciem moczono je w słonej wodzie".
Źródło: etnomuzeum.pl