To nie węgorz, a belona! Nad morzem króluje ryba o zielonych ościach. Można ją złowić jedynie przez kilka tygodni. Ile kosztuje belona?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Choć belona nie jest tak znanym gatunkiem, jak dorsz, czy też flądra, ma swoich zwolenników, którzy przyjeżdżają nad morze w okresie wiosennym tylko po to, by zjeść zielonoościstą rybę.
Choć belona nie jest tak znanym gatunkiem, jak dorsz, czy też flądra, ma swoich zwolenników, którzy przyjeżdżają nad morze w okresie wiosennym tylko po to, by zjeść zielonoościstą rybę. GettyImages
Amatorzy morskich połowów uwielbiają maj i czerwiec. Tylko przez kilka tygodni można zaprzyjaźnić się z jedną z najdziwniejszych ryb, która przypływa do Bałtyku – beloną. Nazywana jest też morskim bocianem lub kaszubskim marlinem. Spiczasty dziób i zielone ości, tego gatunku nie da się pomylić z innym. Jak wygląda belona? Jak ją przyrządzić? Ile zapłacimy za smak maja i czerwca? Sprawdzamy.

Spis treści

Zainteresowanie nadmorską rybą beloną z roku na rok rośnie

O belonie mówi się, że to rarytas Bałtyku, tylko raz w roku przypływa na morskie wody i to wtedy wędkarze z całej Polski próbują ją złowić i zapisać na swoim koncie. Najlepiej szukać ryb w przybrzeżnych, ale dość płytkich punktach. Od kilku lat w Zatoce Puckiej odbywa się nawet Belonada, czyli zawody połowu widowiskowego gatunku. Tegoroczna edycja miała miejsce 20-21 maja. Na połów dobrze też wybierać ujścia rzek.

Belona nad polskim morzem występuje w maju i czerwcu. Wybiera cieplejsze wody na tarło
Belonę można złowić nad polskim morzem jedynie w maju i czerwcu. Najlepiej wybrać ujścia rzek lub Zatokę Pucką. Małgorzata Gębka-Scuffins/Polska Press

Kiedy łowić belonę?

Tarło belony przypada na kilka dni maja oraz czerwca. Gatunek przypływa z Atlantyku i wybiera Bałtyk ze względu na cieplejsze wody. W środowisku wędkarskim ryba jest dość znana, dla konsumenta często jest nowością. Turyści, którzy w tym czasie odwiedzają nadmorskie smażalnie, liczą, że w menu będą tylko popularne gatunki. Warto jednak spróbować czegoś nowego, zwłaszcza że tę rybę nie wszędzie można dostać. Tymczasem belony nie ma się co bać – choć z wyglądu może szokować, jej mięso jest smaczne i cenione w kulinarnym świecie. W wersji smażonej, grillowanej lub wędzonej może zachwycić zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze, czytamy na stronie kampanii Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.

Tak wygląda belona

W porównaniu do znanych polskich ryb belona wygląda intrygująco. Ma podłużny kształt, paszczę ze spiczastym dziobem, a także zielone ości, które pozwalają łatwo ją filetować. Skąd u ryby taka barwa ości? Odpowiada za to biliwerdyna, barwnik powstający w wątrobie, nawet po usmażeniu ości zachowują właśnie ten kolor.

Poza tym jest blisko spokrewniona z rybami latającymi. Sama w przypadku ucieczki lub ataku potrafi wyskakiwać nad powierzchnię wody. Osiąga długość od 60 do 100 cm, masę do 1 kg. Jej grzbiet jest ciemnoniebieski bądź ciemnozielony, boki srebrne, lśniące, brzuch biały z żółtym połyskiem, informuje KGPR.

Ile kosztuje belona w maju i czerwcu?

W maju i czerwcu część tawern, smażalni, lokalnych stoisk i wędzarni oferuje klientom belonę. Choć mała rozmiarem, smakiem dorównuje wielu rybom uważanym za rarytasy. Nie brakuje też ogłoszeń w mediach społecznościowych. Za wędzony „szpic” trzeba zapłacić 10 zł w Jastrzębiej Górze, w jednej z gdańskiej restauracji zestaw z pieczoną beloną (w kawałku), ziemniakami i warzywami to koszt ponad 50 zł. Nadmorskie hale rybne oferują zakup w przedziale 17-25 zł/kg, zależy to od tego, czy wybierzemy sztukę całą, czy patroszoną.

Święto sadów w Wierzchowicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To nie węgorz, a belona! Nad morzem króluje ryba o zielonych ościach. Można ją złowić jedynie przez kilka tygodni. Ile kosztuje belona? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie