Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To pierwsza taka umowa w naszym regionie!

Urszula Ludwiczak
Prof. Tadeusz Citko, rektor PB i prof. Jerzy Nikitorowicz, rektor UwB (na fot. od lewej) podpisują porozumienie o współpracy z Mlekovitą
Prof. Tadeusz Citko, rektor PB i prof. Jerzy Nikitorowicz, rektor UwB (na fot. od lewej) podpisują porozumienie o współpracy z Mlekovitą W. Wojtkielewicz
W Białymstoku będzie można studiować inżynierię jakości żywności

Uniwersytet w Białymstoku zajmie się kształceniem kadr, Politechnika Białostocka - organizacją wspólnych badań naukowych i tworzeniem zaplecza technologicznego, a Mlekovita - wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań oraz organizacją praktyk i staży studenckich - takie są założenia porozumienia, które zostało wczoraj podpisane przez obie uczelnie i największą w Polsce mleczarską grupą kapitałową. To pierwsza taka umowa w naszym regionie, która ma umożliwić rozwój produkcji i przetwórstwa żywności.

Współpraca będzie obejmować organizowanie zespołów naukowych, prowadzących badania nad inżynierią, jakością i bezpieczeństwem żywności, uruchomienie studiów w tym zakresie oraz ubieganie się o pozyskiwanie grantów na projekty, dotyczące badania jakości surowców i produktów rolno-spożywczych. Nowy kierunek studiów "inżynieria jakości i bezpieczeństwo żywności" ma powstać za dwa lata.

- Porozumienie ważne jest głównie z tego względu, że wychodzi naprzeciw społecznemu oczekiwaniu, by nauka miała praktyczne powiązania ze sferą biznesu, a projekty badawcze - bezpośrednie przełożenie na wzrost gospodarczy w regionie - powiedziała dr hab. Beata Godlewska-Żyłkiewicz, prorektor ds. nauki UwB. - Jako uczelnie oferujemy dobre zaplecze badawcze i wykwalifikowaną kadrę, co może przyczynić się do wypełnienia luki w obszarze badań nad jakością żywności.

- W województwie podlaskim do tej pory nie było żadnej możliwości kształcenia w kierunku rolniczym - mówił prof. Tadeusz Citko, rektor PB. - Osoby, które chciały to robić, musiały wyjeżdżać do Warszawy lub Olsztyna.

Tymczasem w regionie jest 10 szkół średnich, kształcących z zakresu technologii żywności. Co roku ich absolwenci, aby dalej rozwijać się w tym kierunku, muszą wyjeżdżać z województwa podlaskiego. Teraz ten trend ma się odwrócić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna