Śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców sezonowych. Drzewka lub krzewy śliwy często można spotkać w przydomowych ogródkach. Dzieje się tak dlatego, że są niezwykle łatwe w uprawie - mają niewielkie wymagania glebowe i są odporne na warunki atmosferyczne. Soczyste i słodkie śliwki chętnie spożywamy nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze.
Tak działają na organizm śliwki. Oto ich właściwości zdrowotne:
Wartości odżywcze śliwek. Z czego składają się śliwki?
Swoje wartości odżywcze śliwki zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów w składzie. Znajdziemy w nich m.in.:
- witaminy A, C, E, B6, K,
- polifenole (m.in. kwas chlorogenowy),
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- błonnik.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?