MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne naleśniki z truskawkami jak sprzed lat. Przepis na placki nadziewane twarogiem. Oto smak dzieciństwa doprawiony obłędną przyprawą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe naleśniki z truskawkami będą pysznie smakować, gdy przygotujemy je na klarowanym maśle.
Domowe naleśniki z truskawkami będą pysznie smakować, gdy przygotujemy je na klarowanym maśle. Anna Daniluk
Naleśniki z truskawkami to prawdziwy rarytas w sezonie na truskawki. Usmażone cienkie placki wypełnia się delikatnym farszem z twarogu, jogurtu lub śmietany i cukru z prawdziwą wanilią. To właśnie dzięki tej przyprawie pachną i smakują niesamowicie. Takie naleśniki z truskawkami i serem można obsmażyć na maśle, aby były bardziej chrupiące. Zobacz przepis na delikatne naleśniki z truskawkami.

W skrócie

Naleśniki z truskawkami to pyszne danie, które można podawać w czerwcu na śniadanie lub na słodki obiad. Ważne jest użycie przesianej mąki pszennej w typie 450, aby placki były delikatne i bez grudek. Do połączenia z płynnymi składnikami można użyć blendera ręcznego lub kielichowego, aby przygotować gładką mieszaninę. Jeżeli chcecie, aby naleśniki stały się luksusowe, zachęcamy do smażenia ich na klarowanym maśle i dodanie porcji do masy. Oto przepis na obłędnie pyszne naleśniki z truskawkami.

Naleśniki z truskawkami – przepis na deser

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 90 g mąki.

opcjonalnie:

  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 50 ml klarowanego masła do smażenia.

Nadzienie:

  • 500 g mielonego półtłustego twarogu,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii.

Farsz truskawkowy do naleśników:

opcjonalnie:

  • 10 g cukru brązowego,
  • szczypta kardamonu.

Zobacz także: Wyśmienita panna cotta z truskawkami. Przepis na klasyczny deser ze słodkiej śmietanki. Poleca Plate By Kate

Jak zrobić naleśniki z truskawkami?

Przygotowanie:

  1. W misce trzeba połączyć ze sobą wszystkie płynne składniki na naleśniki. Następnie, gdy będą mieć jednolitą konsystencję bez kawałków jajka można dodawać po łyżce mąki pszennej.
  2. Powoli trzeba dodawać resztę mąki. Gdy masa na naleśniki będzie gładka i bez grudek to można odstawić ją do rozwinięcia siatki glutenowej na przynajmniej 15 minut.
  3. W międzyczasie, gdy masa na naleśniki się przegryza, trzeba zrobić masę twarogową z wanilią. Jeżeli korzystacie z twarogu w kostce, trzeba rozrobić go z 120 g gęstego jogurtu naturalnego.
  4. Na średniej patelni do naleśników trzeba rozgrzać łyżeczkę klarowanego masła.
  5. Przy pomocy chochli wypełnionej do 3/ 4 wysokości należy wylać masę na rozgrzanej patelni i smażyć naleśniki z obu stron.
  6. Truskawki trzeba umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Wedle uznania, można posypać je łyżką cukru brązowego i szczyptą kardamonu.
  7. Usmażone naleśniki należy przełożyć twarogiem i rozłożyć na nim truskawki.
  8. Naleśniki z truskawkami można zawijać wedle uznania, czyli w rulon, w kopertę, w trójkąty lub paczuszki.

Wypróbuj także przepis na naleśniki z serem:

Z czym podawać naleśniki z truskawkami?

Domowe naleśniki z truskawkami mogą być podane z owocami w formie musu. Wystarczy zmiksować owoce z cukrem, aby uzyskać apetyczną polewę truskawkową. Przygotowując nadzienie z twarogu, można także sięgnąć po mascarpone. Dzięki temu naleśniki z truskawkami i mascarpone będą bardziej kremowe, a farsz będzie rozpływał się w ustach. Dzieci uwielbiają naleśniki z truskawkami i nutellą. Zachęcamy do zrobienia zdrowszej, domowej wersji z orzechów laskowych i kakao. Gotowe naleśniki przełożone farszem z truskawek i sera można obsmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem i podawać z bitą śmietaną. Każdy z tych sposobów zachwyci smakiem łasuchów w każdym wieku.

Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne naleśniki z truskawkami jak sprzed lat. Przepis na placki nadziewane twarogiem. Oto smak dzieciństwa doprawiony obłędną przyprawą - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna