Żurek na zakwasie
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 szkl. Zakwasu
- Kilka grzybów
- 15 dag boczku wędzonego
- 60 dag kości
- 2 mniejsze cebule
- 1 szklanka śmietany
- liść laurowy
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie zakwasu:
10 dag mąki żytniej razowej wymieszać z 0,5 l przygotowanej, ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce do zakwaszenia.
Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować wywar na kościach, przecedzić. Boczek z cebulą podsmażyć, dodać pokrojone grzyby, połączyć z wywarem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Zagotować dodając śmietanę.
Palcówka
Składniki:
- Szynka wieprzowa lub łopatka – 3 kg ( jeżeli mięso jest chude możemy dodać około 0,5 kg słoniny lub boczku )
- sól (od 1,5 dag do 2 dag na 1 kg)
- odrobinę cukru
- jelita wieprzowe
- czosnek według uznania (około 1-2 główki)
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać sól i odrobinę cukru. Wymieszać i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (można dodać gorczycy), dokładnie wymieszać mięso. Nadziać w jelito. Możemy kiełbasę obsuszyć lub owędzić.
Jaskółcze gniazda
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 6 jaj (ugotować na twardo)
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz, przyprawy.
Wykonanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ostudzić. Połączyć z mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane jajko obłożyć mięsem mielonym i uformować większe kotlety. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony. Możemy podawać jako przystawka na zimno (rozkroić na pół ) lub jako danie obiadowe z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.
Babka świąteczna
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 10 dag masła
- ¾ szklanki mleka
- 4 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- polewa czekoladowa
- poncz do nasączenia ciasta
- owoce
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 4 łyżki mąki, wymieszać, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu z mąką, solą i cukrem waniliowym. Roztopić masło i wlać do ciasta – wyrobić. Formę z kominkiem wysmarować, napełnić ciastem do ½ wysokości. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Babkę nasączyć ponczem, posmarować polewą, do środka włożyć winogrona.
Mazurek kajmakowy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Składniki na kajmak:
- 20 dag cukru
- szklanka mleka
- 5 łyżek mleka w proszku
- 10 dag masła
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną
mąką, ozdobnie zawijając jego brzegi. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Przygotować kajmak: zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku. wszystko razem dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać masło i ubijać mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.
Letni kajmak rozsmarować na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnie szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.
Masę kajmakową możemy też przygotować inaczej (szybciej) :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Otworzyć puszkę, wyłożyć kajmak i rozsmarować na upieczonym cieście. Dowolnie udekorować.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 3 udka wędzone
- 2 torebki ryżu
- 2 pomarańcze
- Groszek konserwowy
- 10 dkg rodzynek
- 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, ryż ugotować na sypko, przestudzić. Pomarańcze obrać, pokroić w kostkę. Groszek odcedzić. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
Historia polskiej Wielkanocy. "W naszej kulturze to zawsze były wesołe święta"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?