Tradycyjne przepisy na Wielkanoc - ciasta, sałatki, mięsa. Proponuje Stowarzyszenie BArWa z Dobrzyniówki

(koci)Zaktualizowano 
Zastanawialiście się co w tym roku podacie na wielkanocny stół? Dla osób ceniących tradycję mamy kilka przepisów od Stowarzyszenia BArWA z Dobrzyniówki. Oto wypróbowane przepisy na Wielkanoc: na ciasta, sałatki, dania mięsne.

Żurek na zakwasie

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 szkl. Zakwasu
  • Kilka grzybów
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 60 dag kości
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie zakwasu:
10 dag mąki żytniej razowej wymieszać z 0,5 l przygotowanej, ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce do zakwaszenia.

Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować wywar na kościach, przecedzić. Boczek z cebulą podsmażyć, dodać pokrojone grzyby, połączyć z wywarem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Zagotować dodając śmietanę.

Palcówka

Składniki:

  • Szynka wieprzowa lub łopatka – 3 kg ( jeżeli mięso jest chude możemy dodać około 0,5 kg słoniny lub boczku )
  • sól (od 1,5 dag do 2 dag na 1 kg)
  • odrobinę cukru
  • jelita wieprzowe
  • czosnek według uznania (około 1-2 główki)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać sól i odrobinę cukru. Wymieszać i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (można dodać gorczycy), dokładnie wymieszać mięso. Nadziać w jelito. Możemy kiełbasę obsuszyć lub owędzić.

Jaskółcze gniazda

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 6 jaj (ugotować na twardo)
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, przyprawy.

Wykonanie:

Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ostudzić. Połączyć z mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane jajko obłożyć mięsem mielonym i uformować większe kotlety. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony. Możemy podawać jako przystawka na zimno (rozkroić na pół ) lub jako danie obiadowe z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.

Babka świąteczna

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • polewa czekoladowa
  • poncz do nasączenia ciasta
  • owoce

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 4 łyżki mąki, wymieszać, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu z mąką, solą i cukrem waniliowym. Roztopić masło i wlać do ciasta – wyrobić. Formę z kominkiem wysmarować, napełnić ciastem do ½ wysokości. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Babkę nasączyć ponczem, posmarować polewą, do środka włożyć winogrona.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

  1. 30 dag mąki
  2. 15 dag masła
  3. ¾ szklanki cukru pudru
  4. 3 żółtka
  5. 1 cukier waniliowy

Składniki na kajmak:

  • 20 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 10 dag masła

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną
mąką, ozdobnie zawijając jego brzegi. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Przygotować kajmak: zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku. wszystko razem dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać masło i ubijać mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.
Letni kajmak rozsmarować na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnie szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.
Masę kajmakową możemy też przygotować inaczej (szybciej) :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Otworzyć puszkę, wyłożyć kajmak i rozsmarować na upieczonym cieście. Dowolnie udekorować.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 3 udka wędzone
  • 2 torebki ryżu
  • 2 pomarańcze
  • Groszek konserwowy
  • 10 dkg rodzynek
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, ryż ugotować na sypko, przestudzić. Pomarańcze obrać, pokroić w kostkę. Groszek odcedzić. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.

Historia polskiej Wielkanocy. "W naszej kulturze to zawsze były wesołe święta"

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3