Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne przepisy na Wielkanoc - ciasta, sałatki, mięsa. Proponuje Stowarzyszenie BArWa z Dobrzyniówki

(koci)
Zastanawialiście się co w tym roku podacie na wielkanocny stół? Dla osób ceniących tradycję mamy kilka przepisów od Stowarzyszenia BArWA z Dobrzyniówki. Oto wypróbowane przepisy na Wielkanoc: na ciasta, sałatki, dania mięsne.

Żurek na zakwasie

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 szkl. Zakwasu
  • Kilka grzybów
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 60 dag kości
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie zakwasu:
10 dag mąki żytniej razowej wymieszać z 0,5 l przygotowanej, ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce do zakwaszenia.

Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować wywar na kościach, przecedzić. Boczek z cebulą podsmażyć, dodać pokrojone grzyby, połączyć z wywarem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Zagotować dodając śmietanę.

Palcówka

Składniki:

  • Szynka wieprzowa lub łopatka – 3 kg ( jeżeli mięso jest chude możemy dodać około 0,5 kg słoniny lub boczku )
  • sól (od 1,5 dag do 2 dag na 1 kg)
  • odrobinę cukru
  • jelita wieprzowe
  • czosnek według uznania (około 1-2 główki)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać sól i odrobinę cukru. Wymieszać i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (można dodać gorczycy), dokładnie wymieszać mięso. Nadziać w jelito. Możemy kiełbasę obsuszyć lub owędzić.

Jaskółcze gniazda

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 6 jaj (ugotować na twardo)
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, przyprawy.

Wykonanie:

Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ostudzić. Połączyć z mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane jajko obłożyć mięsem mielonym i uformować większe kotlety. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony. Możemy podawać jako przystawka na zimno (rozkroić na pół ) lub jako danie obiadowe z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.

Babka świąteczna

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • polewa czekoladowa
  • poncz do nasączenia ciasta
  • owoce

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 4 łyżki mąki, wymieszać, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu z mąką, solą i cukrem waniliowym. Roztopić masło i wlać do ciasta – wyrobić. Formę z kominkiem wysmarować, napełnić ciastem do ½ wysokości. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Babkę nasączyć ponczem, posmarować polewą, do środka włożyć winogrona.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

  1. 30 dag mąki
  2. 15 dag masła
  3. ¾ szklanki cukru pudru
  4. 3 żółtka
  5. 1 cukier waniliowy

Składniki na kajmak:

  • 20 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 10 dag masła

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną
mąką, ozdobnie zawijając jego brzegi. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Przygotować kajmak: zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku. wszystko razem dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać masło i ubijać mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.
Letni kajmak rozsmarować na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnie szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.
Masę kajmakową możemy też przygotować inaczej (szybciej) :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Otworzyć puszkę, wyłożyć kajmak i rozsmarować na upieczonym cieście. Dowolnie udekorować.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 3 udka wędzone
  • 2 torebki ryżu
  • 2 pomarańcze
  • Groszek konserwowy
  • 10 dkg rodzynek
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, ryż ugotować na sypko, przestudzić. Pomarańcze obrać, pokroić w kostkę. Groszek odcedzić. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.

Historia polskiej Wielkanocy. "W naszej kulturze to zawsze były wesołe święta"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna