MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne roladki schabowe ze szpinakiem. Zjedz idealnie soczyste mięso na pyszny obiad. Poznaj przepis dla całej rodziny

Najlepszy pomysł na obiad. Zobacz, jak przygotować roladki schabowe nadziewane szpinakiem i serem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy pomysł na obiad. Zobacz, jak przygotować roladki schabowe nadziewane szpinakiem i serem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Roladki schabowe to danie, które warto przygotować zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są soczyste, delikatne i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Sprawdź, jak krok po kroku je przygotować. Wypróbuj przepis na faszerowane roladki ze schabu.

W skrócie:

Pomysł na obiad ze schabu. Sprawdzony przepis

Mam dla Ciebie przepis na pyszne roladki schabowe z farszem ze szpinaku i sera. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne i nie zajmuje dużo czasu. Bardzo ważne jest jak najcieńsze rozbicie mięsa oraz dobre usmażenie roladek. Najlepiej smażyć je długo, na małym ogniu, co jakiś czas przekręcając na inną stronę. Roladki możesz podać z ziemniakami i np. surówką z kapusty pekińskiej lub surówką z ogórków kiszonych.

Roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem — przepis

czas przygotowania: 1 godzina
porcja na: 9 roladek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g sera typu mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić roladki ze schabu ze szpinakiem i serem?

  1. Schab pokrój na kotlety. Każdy dobrze rozbij.
  2. Posyp kotlety solą i pieprzem.
  3. Na patelni podsmaż szpinak. Gdy woda odparuje, dopraw go sokiem z cytryny, masłem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw do wystudzenia.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Na każdy kotlet nakładaj porcje szpinaku i startego sera.
  6. Zwiń w ciasną roladkę.
  7. Do trzech naczyń włóż kolejno mąkę, jajka i bułkę tartą.
  8. Jajka rozbij widelcem.
  9. Panieruj roladki najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  10. Smaż roladki po ok. 10 minut, na oleju, na małym ogniu. Możesz je także upiec w piekarniku.
Najlepszy pomysł na obiad. Zobacz, jak przygotować roladki schabowe nadziewane szpinakiem i serem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tradycyjne roladki schabowe ze szpinakiem. Zjedz idealnie so...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna