Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trudne jest życie alergika

Źródło: ES, TG, Fed , NTO
Przyjmowanie odpowiednich leków sprawi, że alergię można zaleczyć. Ale pozbyć się jej bardzo trudno.
Przyjmowanie odpowiednich leków sprawi, że alergię można zaleczyć. Ale pozbyć się jej bardzo trudno.
Coraz częściej słyszymy, że alergia jest chorobą cywilizacyjną. Coraz więcej dzieci, a także osób dorosłych ma objawy tej choroby.

Rady dla alergików

Rady dla alergików

wybieraj produkty "czyste", bez dodatków

owoce i warzywa czyść z pestek oraz dokładnie obieraj ze skóry, bo pod nią są przeważnie alergeny

nie jadaj zbyt często tych samych potraw, tylko je urozmaicaj, wymieniaj składniki przynajmniej co tydzień

używaj produktów tylko o znanym składzie, jeśli nie ma stosownej informacji na opakowaniu, to lepiej z nich zrezygnuj

przypraw używaj oddzielnie, a nie w mieszankach

wybierając coś w restauracji, zapytaj, czy nie zawiera tego, co ci szkodzi

Aby wyleczenie alergii było maksymalnie skuteczne, powinniśmy przede wszystkim usunąć czynniki uszkadzające, bądź też zaburzające naturalną odporność chorego. Stres, nadmierna higiena czy też błędy dietetyczne mogą spowodować, że walka z alergią będzie cały czas bezskuteczna. U niektórych chorych wyeliminowanie tych czynników może okazać się wystarczające.

Naturalna odporność
Ważnym krokiem w walce z alergią może być przywrócenie równowagi układu odpornościowego.

Bardzo skuteczna może okazać się w tej sytuacji homeopatia.
Alergia na pyłki roślin to właściwie alergia sezonowa i jest to alergia wziewna.
W okresie wiosenno-letnim osoby uczulone na pyłki roślin przechodzą prawdziwą gehennę. Wiosna i lato są porami roku, w których pylenie poszczególnych roślin jest wzmożone.

- Pyłki roślin są zwłaszcza teraz bardzo uciążliwe - mówi pani Bożena, pielęgniarka środowiskowa. - Z alergią da się żyć. Przyjmowanie leków sprawi, że ją zaleczymy, ale wyleczyć jej całkowicie nie można.

Pyłki powodują uczulenie, a w okresie pylenia ten czas dla alergików jest dość uciążliwy. Najbardziej drażliwe i zarazem najpopularniejsze rośliny pylące to przede wszystkim leszczyna, olcha, brzoza, topola, babka zwyczajna, lebioda, bylica pospolita, pokrzywa zwyczajna i mniszek.
I to one są najczęściej powodem alergii.

Uważaj na trawy oraz zboża
Koniec maja to okres, w którym pylić zaczynają trawy i zboża. Osoby uczulone na nie powinny mieć się na baczności aż do końca lipca.
Kolejną rośliną, której pyłki uczulają, jest bylica. Od końca lipca do października chwast ten jest bardzo uciążliwy dla osób na niego uczulonych. Bylica zaliczana jest do najobficiej pylących roślin i najbardziej uczulających.

- Nie ma złotego środka na leczenie alergii - mówi Zuzanna Ginel, lekarz rodzinny z Grajewa. - Pyłki są, niestety, wszędobylskie. Deszcz sprawia, że opadają i jest ich mniej w powietrzu, ale alergię trzeba leczyć. Tylko przyjmowanie leków sprawi, że będziemy czuć się lepiej.

Jakie objawy?
Do najpowszechniejszych objawów alergii należą: katar sienny, zapalenie spojówek, swędzenie nosa i gardła, kichanie, niespokojny sen, chrapanie, sporadyczne bóle głowy, ogólne uczucie zmęczenia, zmiany skórne, kłopoty z koncentracją, nieżyt gardła, czasami astma oskrzelowa.

Jeśli zauważyłeś u siebie lub u swojego dziecka powyższe objawy, powinieneś wykonać testy alergiczne w celu dokładnego z diagnozowania choroby.
Z owoców mogą nas uczulać: truskawki, poziomki, brzoskwinie czy wiśnie. A z warzyw: seler, pomidor, marchew, groch lub soczewica. Może się zdarzyć, że po zjedzeniu czegoś poczujemy się dziwnie. Czy czasem nie cierpimy na alergię pokarmową?
- Takim stanem określa się nieprawidłową reakcję organizmu na białka, które znajdują się w przyjmowanym pożywieniu - wyjaśnia Krystyna Kosowska, specjalista alergolog. - Każdy produkt spożywczy może wywołać uczulenie. Z owoców może tak na kogoś zadziałać nawet... jabłko.

Do typowych objawów uczulenia na pokarmy należą: zmiany na skórze przypominające pokrzywkę, wysypka lub zaczerwienienia, którym towarzyszy świąd. Mogą się też dołączyć: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Czasem dochodzi do bardzo ostrej reakcji - ataku astmy oskrzelowej, nasilenia alergicznego nieżytu nosa lub pojawienia się zespołu alergii jamy ustnej. Objawia się on tym, że po zjedzeniu uczulającego pokarmu pojawia się w tym miejscu silne swędzenie, pieczenie czy obrzęk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna