reklama

Trzoda chlewna drożeje. Mięso i wędliny też będą droższe, firmy już podnoszą ceny

KZaktualizowano 
W Europie zaczyna brakować mięsa wieprzowego Polska Press
Ceny mięsa wieprzowego od kilku tygodni idą w górę i nic nie wskazuje na to, by ta tendencja miała się zmienić. Producenci wędlin muszą się do nich dostosować i tworzą nowe cenniki. Będzie drożej!

Wzrost cen żywca trwa już od kilku tygodni. Ma to związek z faktem, że w Europie zaczyna brakować mięsa wieprzowego. Sytuację wywołały problemy z pogłowiem w Chinach. W związku z ASF tamtejsi hodowcy musieli wytrzebić znaczną część świń, a w celu uzupełnienia niedoboru Chiny rozpoczęły z kolei skup mięsa z krajów europejskich jak Hiszpania czy Niemcy. W efekcie europejska wieprzowina podrożała.

- W ciągu ostatniego miesiąca ceny żywca w Polsce zwiększyły się diametralnie – potwierdzają przedstawiciele firmy Agro-Handel, która prowadzi m. in. ubój żywca wieprzowego. – Jeszcze w marcu za jednego tucznika rolnik otrzymywał ok. 500 zł, obecnie – nawet 730.

Sytuacja jest więc korzystna dla rolników, ale niekoniecznie dla zakładów i konsumentów. Ci ostatni za szynkę zapłacą bowiem ponad 20 proc. więcej, a za boczek ok. 10 proc. Także łopatka i schab będą o 20 proc. droższe.

- Ceny idą w górę lawinowo, z tygodnia na tydzień kupujemy coraz droższe mięso. Skala jest tak duża, że jako producent wędlin musimy podnieść ceny produkowanych wyrobów – nie kryje Zdzisław Kunicki, prezes zakładów mięsnych ZMB Białystok. – Tworzymy nowe cenniki, wyższe o kilkanaście procent.

W gorszej sytuacji są zakłady, które mają podpisane długoterminowe umowy na dostawę produktów do sieci handlowych. Kupują mięso drożej, ale wędliny sprzedają według ustalonych wcześniej cen.

Czytaj też: Po paru lepszych miesiącach cena mleka znowu zaczęła spadać

W ocenie przedstawicieli Agro-Handlu, w najbliższej przyszłości konsumenci nie mają się co spodziewać obniżek. Chiny prowadzą rozmowy dotyczące kolejnych transz zamówień. Jeśli do nich dojdzie, ceny mogą znów wzrosnąć.

- Nie jest wykluczone, że także drób zacznie drożeć. Producenci drobiu mogą zechcieć skorzystać z sytuacji na rynku wieprzowiny i zrealizować większe zyski – przypuszcza prezes zakładów mięsnych ZMB Białystok.

Witold Choiński: Jakość hodowli poszła bardzo do przodu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3