Podczas przygotowania posiłków polscy uczniowie mogli na nowo odkryć i docenić walory mleka, jogurtu oraz bogactwo serów żółtych i twarogowych. Portugalska młodzież zaś przekonać się do polskich produktów.
Pod czujnym okiem – Magdaleny Gendźwiłł, blogerki kulinarnej, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Wspólne gotowanie przebiegało w iście śpiewającej atmosferze. Zagraniczni goście spontanicznie intonowali portugalskie piosenki, wyrażając w ten sposób zachwyt z pobytu w naszym kraju. Młodzież porównywała kuchnię polską i portugalska. Stwierdziła, że podobnie w obu krajach wygląda śniadanie. W Portugalii zazwyczaj składa się ono z mleka, jogurtu, płatków lub sera.
Spotkanie ukazało niewątpliwy potencjał w wykorzystaniu produktów mlecznych i – niestety – potwierdziło przysłowie „cudze chwalicie, swego nie znacie”.
Źródło: Polska Izba Mleka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?