- Bruzdy na paznokciach świadczą, że organizm domaga się witaminy B. Jeśli czegoś w naszej diecie brakuje zawsze efekty tego są widoczne m.in. na paznokciach i cerze - przestrzega Natalia Smolak, stylistka paznokci z salonu urody "Nefretete" w Rzeszowie.
Łamliwe paznokcie informują o niedostatku wapnia. Składnika niezbędnego do utrzymania prawidłowego stanu kości, zębów i paznokci.
Dlatego nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, które zapewnią nam dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i świetną formę.
- Jeśli na paznokciach pojawią się białe plamki, świadczy to o braku cynku w organizmie - wyjaśnia stylistka paznokci Natalia Smolak.
Zmiany na paznokciach mogą również dowodzić rozwijania się w naszym organizmie jakiejś choroby. Na przykład przy astmie zauważalnie zmienia się kolor płytki. Dzieje się tak dlatego, że w naszej krwi jest niski poziom tlenu. Gdy zauważymy takie zmiany, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Bardzo dokuczliwe są zakażenia grzybami, które nie tylko mogą zaatakować skórę rąk i nóg, ale również płytkę paznokcia.
- Zmiany grzybicze u większości dotyczą zmian paznokci stóp, u mniejszości rąk. Zakażony paznokieć traci różowe zabarwienie, powstają na nim bruzdy i łatwo się kruszy. Naskórek pod zgrubiałym i popękanym brzegiem płytki ulega zrogowaceniu. Takie zmiany bardzo utrudniają życie. Trzeba jak najszybciej zgłosić się do lekarza! - zaleca stylistka paznokci Natalia Smolak.
Jeśli chcemy uniknąć chorób związanych z płytką paznokcia trzeba zadbać w diecie o olej rybny i produkty bogate w witaminę B, wapń, cynk i miedź.
Zwłaszcza olej rybny zaopatrzy nas w nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające łamaniu się paznokci.
Źródło: Nowiny24.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?